"Doma je kot svetovljan in človek, ki je večji del svojega življenja živel in delal v svetu zahodnih demokracij, stalno doživljal presenečenja, ki jih ni mogel povsem razumeti. "Kako je to sploh mogoče," je večkrat ponavljal, ko je prebral kako naslovnico slovenskega časopisja ali ko je prejel kako posebno pismo visokega odpošiljatelja. Nekoč me je kot predsednik vlade poleti leta 2000 poklical k sebi v pisarno in mi pokazal pismo, ki mu ga je poslal takratni predsednik republike. V njem je bila vsebovana absurdna obtožba vlade v smislu, zakaj se slovenska vlada ne zavzame za spoštovanje nekakšnih Avnojskih sklepov. "Kaj pa so to Avnojski sklepi in kaj je tem ljudem, ki bi še sredi pogajanj za vstop v EU najraje kar nadaljevali z državljansko vojno?" se je retorično spraševal in zmajeval z glavo," je še zapisal Janez Janša.

"Ko sva se zadnjič videla junija letos na obletni žalni slovesnosti v Kočevskem rogu, je ravno v enem od dnevnih časopisov izšla spletna anketa, v kateri so bralci dr. Andreja Bajuka z velikansko prednostjo izbrali za najuspešnejšega finančnega ministra v Sloveniji doslej. Dejal sem mu, da je čas le razločil zrnje od plev, on pa se je le nasmehnil. V tem nasmehu je bilo nekaj veselja in nekaj grenkobe," je na socialni mreži Facebook še dodal.

Predsednik Türk in premier Pahor izrazila sožalje 

Predsednik republike Danilo Türk je ob smrti Andreja Bajuka soprogi in njenim najbližjim izrazil iskreno in globoko sožalje ob tragični izgubi. Premier Borut Pahor pa je danes dopoldne poslal soprogi in družini Bajuka sožalno brzojavko, v kateri je svojcem v svojem imenu ter v imenu vlade izrekel sožalje ob nenadomestljivi izgubi.

"Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji," je v sožalju zapisal Türk. Kot so sporočili iz premierovega kabineta, je Pahor v pismu svojcem zapisal, da je bil Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem.

Ljudmila Novak: Bajuk je imel Slovenijo nadvse rad

V NSi so svojemu nekdanjemu predsedniku Andreju Bajuku hvaležni za vse, kar je naredil dobrega zanje in za Slovenijo, je ob njegovi smrti poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. "Slovenijo je imel nadvse rad. Prav zaradi ljubezni do domovine je zapustil dobre in ugledne službe in položaje v tujini ter skušal pomagati rodni Sloveniji," je dejala.Kot je v izjavi za javnost poudarila Novakova, je Bajuk z bogatim znanjem, ki ga je pridobil s študijem v tujini, in z delom v mednarodnih finančnih institucijah z vso iskrenostjo želel pomagati svoji domovini Sloveniji, kamor se je preselil leta 2000. Še pred tem pa je po njenih besedah tudi iz tujine z nasveti pomagal mladi slovenski državi in njeni prvi vladi.

"Prepričani smo, da je v kratkem času vodenja slovenske vlade leta 2000 storil za Slovenijo vse, kar je bilo v njegovih močeh," je dejala Novakova. Ob tem dodaja, da še posebej cenijo in spoštujejo njegovo delo predsednika stranke, ki jo je kot ustanovitelj vodil osem let, in delo finančnega ministra. Kot je omenila, je Slovenija v času njegovega ministrovanja izkazovala najmanjši javni dolg in največjo gospodarsko rast. "Žal živimo v državi, kjer se premalo spoštuje delo, znanje in izkušnje, še posebej če gre za povojne politične izgnance. Zato je bilo njegovo delo pogosto bolj pohvaljeno v tujini kot pa doma," poudarja predsednica NSi. Po njenih besedah je bil Bajuk kot finančni minister zelo izpostavljen "kritičnim očem javnosti in medijev, ki so pogosto spregledali pozitivne ukrepe, ki jih je uvedel, ali pa so zasluge za njegovo delo raje pripisali komu drugemu". A je, kot pravi Novakova, kljub temu vse svoje znanje in izkušnje vedno namenjal za dobrobit Slovenije.

"Bil je zelo odgovoren človek, zato je želel vse potrebno gradivo za seje tudi sam natančno preštudirati in se prepričati, kaj je prav in kaj je dobro," se spominja Novakova. Prav ta preobremenjenost je po njenem mnenju počasi načenjala tudi njegovo zdravje. Zagotovo pa ga je načenjala tudi žalost, ko "njegov trud in delo njegove stranke nista bila nagrajena na volitvah leta 2008, pač pa so afere, pretirane obljube tekmecev in nekatera nesoglasja krojili volilni rezultat," je dejala.

Po teh volitvah je Bajuk odstopil z mesta predsednika stranke in se tudi umaknil iz politike. Stranko je po navedbah Novakove nazadnje nagovoril lani septembra, ko so obeležili 10. obletnico ustanovitve. V NSi so Bajuku hvaležni za vse, kar je naredil dobrega za stranko in za državo. Obžalujejo pa "vse tisto, kar v naših odnosih ni bilo prav ali pa smo nehote prezrli njegovo delo in zasluge, in tudi to, ker včasih nismo gledali v isto smer," je dejala Novakova. "Upamo, da mu bo Bog bolj milostljiv, kot smo mu bili včasih na tem svetu," je dodala. Ob tem je izrekla tudi hvaležnost za podporo Bajukovi ženi, njej in vsem sorodnikom ter prijateljem pa tudi sožalje. Na stranki bo od srede od 10. ure odprta žalna knjiga, pripravili pa bodo tudi žalno sejo sveta NSi.

Aleš Zalar: V zgodovino se bo zapisal kot finančni strokovnjak

"Andrej Bajuk, nekdanji predsednik vlade, minister v vladi in poslanec Državnega zbora, se je zapisal v zgodovino predvsem kot finančni strokovnjak in velik domoljub. Kot ugleden mednarodni finančnik z izjemno kariero, je s svojim znanjem pomembno prispeval k slovenski sedanjosti, krono njegovega strokovnega dela pa vidimo v uspešnem vstopu Slovenije v enotno monetarno unijo. Bil je zvest zagovornik krščansko demokratskih vrednot in po njih dosledno živel, zaradi česar je užival spoštovanje svojih sodobnikov," je v sporočilu za javnost zapisal Aleš Zalar, Liberalni demokrati pa so izrazili sožalje vsem bližnjim in predvsem svojcem pokojnega državnika.

Predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar je ob smrti nekdanjega predsednika Vlade, ministra in poslanca dr. Andreja Bajuka svojcem izrekel sožalje. "Ob smrti nekdanjega predsednika Vlade, ministra in poslanca dr. Andreja Bajuka v imenu Državnega zbora in v svojem imenu izrekam iskreno in globoko sožalje. Dr. Andrej Bajuk je s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države."

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je soprogi in svojcem Bajuka izrekel sožalje. Ob tem je poudaril, da ga bo sam imel v prijetnem spominu in da mu je žal, da se je prehitro končala njegova življenjska pot. Po Erjavčevih besedah je Bajuk nedvomno pustil pečat v slovenski politiki. "Pojavil se je nenadoma in naredil bliskovito kariero. Bil je prijeten človek, zelo komunikativen, z veliko širine," je ob Bajukovi smrti dejal predsednik DeSUS. Erjavec, ki je bil z Bajukom ministrski kolega v Janševi vladi, je Bajuka kot ministra za finance občudoval, glede na to, koliko energije je vlagal v ta svoj mandat.

V SLS so ob Bajukovi ob smrti zapisali, da je odšel plemenit, človeško odprt in predvsem velik Slovenec, njegovi družini kot tudi stranki NSi pa so izrazili sožalje. Kot je zapisal predsednik SLS Radovan Žerjav, je Bajuk iskreno verjel v slovenstvo, v slovenski državi pa videl zgodovinsko in neponovljivo priložnost, da jo kot narod utelesimo v lastni državi, in tej državi, državi Sloveniji je želel dati dobre finančne, gospodarske in ne nazadnje moralno etične temelje, da bomo stali in obstali.

Franco Juri je v svojem imenu in v imenu poslanske skupine Zares izrazil iskreno sožalje Bajukovi soprogi, družini, svojcem, kot tudi njegovim sodelavcem in kolegom v NSi. Kot je zapisal, je Slovenija izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti. "Čeprav je dosledno zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od naših, smo ga vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj," je zapisal v sožalnem pismu. Poleg tega je Bajuka označil kot človeka dialoga in tudi kot duhovitega in razgledanega sogovornika.

Skupaj v dobrem in slabem

V SNS po besedah poslanca Bogdana Baroviča spoštujejo pieteto in "za razliko od mnogih drugih tudi spoštujemo kolege, s katerimi smo bili v dobrem in slabem". Kot je povedal za STA, bodo družini izrekli iskreno sožalje, se vpisali v žalno knjigo, najbrž pa se bo kdo od poslancev SNS udeležil tudi pogreba.

Žalna knjiga v spomin na dr. Andreja Bajuka bo v Državnem zboru odprta od srede, 17. avgusta 2011 dalje. Vpis v žalno knjigo bo mogoč v preddverju velike dvorane Državnega zbora, vsak dan do pogreba, od 9. do 16. ure.

Ponoči je zaradi kapi umrl nekdanji premier Andrej Bajuk