Nova proga proti Grosupljemu bo vozila od Bavarskega dvora mimo Železne ceste in Bežigrada, nato pa skozi središče Ljubljane mimo Škofljice in v Grosuplje do naselja Brinje. Avtobusi bodo ustavljali na vseh postajah LPP, v grosupeljski občini bo 21 postaj. Nova proga bo potnikom z Grosupljega omogočala, da se bodo v Ljubljano pripeljali s terminsko urbano za več kot 50 odstotkov ceneje. Vožnje bodo potekale v okviru obstoječih voznih redov, dodana bo še večerna vožnja, ki bo delovala skoraj do polnoči.

Krožna linija po Grosupljem

Na grosupeljski občini so povedali, da bo poleg nižje cene, dodane večerne vožnje in spremenjene trase po Ljubljani novost tudi krožna proga po Grosupljem, ki bo dodatno speljana po Ljubljanski cesti mimo Osnovne šole Brinje Grosuplje in vse do novega krožišča Logo.

Za potrebe nove linije bodo v Grosupljem obstoječa in nova avtobusna postajališča opremili s prometnimi znaki, talnimi označbami in infostebri, na katerih bosta vozni red in zemljevid poteka trase, ponekod pa tudi z nadstrešnicami.

K zmanjšanju dnevne migracije avtomobilov naj bi pripomogla tudi povezava LPP z občino Ig. Kot so pojasnili na Ljubljanskem potniškem prometu, bo podaljšana proga 19I za Ižance dobrodošla sprememba, saj bodo v prestolnico lahko potovali po nižji ceni, v prometnih konicah bo število odhodov avtobusov povečano, kartica urbana pa jim bo omogočila vključevanje v celotno mrežo mestnega avtobusnega prevoza v prestolnici.

Ižanci do Ljubljane z urbano in ceneje kot doslej

Ižanci so doslej za prevoz do Ljubljane morali za enosmerno vozovnico plačati 2,30 evra, za mesečno avtobusno vozovnico so odrasli morali plačati 82,80 evra, šolarji pa 72,45 evra. Z uvedbo podaljšane proge 19I pa bodo Ižanci in prebivalci okoliških krajev lahko uporabljali bodisi mesečno (terminsko) bodisi vrednostno kartico urbana. Za eno vožnjo bodo imetniki vrednostne kartice odšteli 0,80 evra, pri tem pa bodo imeli možnost, da znotraj 90 minut prestopijo na drugo progo. Za mesečne vozovnice bodo odrasli morali odšteti 34 evrov, šolarji, dijaki in študenti pa le 17 evrov. Plačevanje za potovanja v okolici Iga bo za potnike brez urbane do nadgradnje sistema gotovinsko, po nespremenjenih cenah.

Proga 19I bo vozila vse dni v letu. Ob delovnikih bodo avtobusi v času med 5. uro in 22.26 vozili v 30- do 45- minutnih intervalih. Med konci tedna pa bodo avtobusi na tej progi vozili med 5.45 in 21.57 v nekoliko redkejših intervalih. V smeri proti Ljubljani bodo na novi avtobusni trasi uvedena nova postajališča, in sicer Ig, Ig AP (kjer bo omogočeno prestopanje na medkrajevne proge Bus, d.o.o.), Ig Petrol, Havptmanca, Pri Maranzu. Ker bo proga 19I nadomestila obstoječo medkrajevno progo podjetja Bus, ki je ustavljala na ljubljanski avtobusni postaji in na postajališču Orlova, bosta omenjeni postajališči po novem ukinjeni. Avtobusi na progi 19I bodo v smeri Tomačevega vozili deloma po stari, deloma po novi progi.