GLASBA

Ljubljana

I vs. I, God Scard

Koncert v okviru festivala Trnfest. Energični mariborski metalci I vs. I so se z lastnimi skladbami javnosti prvič predstavili leta 2007, leta 2009 pa so predstavili demo album z naslovom Die-verse. O kakovosti skupine, katere glasbo opisujejo kot "mix thrash/core/nu metala", priča tudi dejstvo, da je na letošnjem Šourocku pometla s konkurenco več kot 100 mladih bendov. Zasedbo sestavljajo Tim Kores (vokal), Aleš Maurič (solo kitara), Luka Novak (kitara), David Čuček (bas) in Mihaela Kotnik (bobni). Nastopili bodo tudi hibridni metalci God Scard iz Kranja. Skupina v svoji glasbi združuje veliko različnih glasbenih prvin - na njih so vplivali najrazličnejši metal, hardcore, rock, alternative in tudi punk bendi. Zasedbo sestavljajo Nicky (vokal, kitara), Cuki (kitara), Gaps (bobni) in Andriya (bas). Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Sobota ob 20.30.

Mr. Madness, Rydel, Krokz, T-Rex, Earblower

Klubski večer v okviru festivala Trnfest. Nastopili bodo Mr. Madness (Hardvolume), Rydel (AK, Subcult, Nizozemska), Krokz (Braindamage, Vezotonik), T-Rex in Earblower (Fatal Error). Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Sobota ob 22.30.

R1 & Baba K

Klubski večer v okviru festivala Trnfest. Nastopila bosta R1 in Baba K. Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Ponedeljek ob 22.30.

Gašper Bertoncelj Quartet

Jazz koncert in študentski jam session. V prvem delu večera bo nastopil Gašper Bertoncelj Quartet, v drugem delu pa bo sledil tradicionalni študentski jam session. Letni vrt DSP. Ponedeljek ob 20.30.

Gornji Grad

Capilla del Sol

Koncert v okviru festivala Seviqc Brežice. Skupino Capilla del Sol so leta 2004 v Buenos Airesu ustanovili Jorge Cometti in Leila Makarius ter glasbeni vodja Ramiro Albino. Zbrali so skupino pevcev in inštrumentalistov, specializiranih za predklasične sloge, ki jih je zanimala velika zapuščina špansko-ameriškega baroka. Njihovo delovanje temelji na bogatem muzikološkem znanju, ki razlaga in udejanja socialno in glasbeno resničnost tega obdobja. Organizacija in zasedba skupine se spreminja v skladu z zahtevami programa. Vsi glasbeniki aktivno delujejo kot člani, solisti in vodje pomembnih domačih in mednarodnih zasedb. Na tokratnem koncertu bodo predstavili maše in in salve jezuitskega misijona v bolivijskem deževnem gozdu okrog leta 1725. Katedrala sv. Mohorja in Fortunata. Gornji Grad. Sobota ob 20.30.

Rogaška Slatina

Brencl Banda

Koncert v okviru Festivala Musica. Brencl Banda ustvarja avtorsko glasbo, ki nastaja pod vplivom ljudskega izročila oziroma navdušenja članov zasedbe nad glasbenim izročilom z različnih koncev sveta. Glasbeniki poudarjajo, da njihova glasba nosi predvsem močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, "kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja". Zasedbo sestavljajo Polona Žalec (violina in vokal), Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Matija Krivec (kontrabas in vokal) in Andrej Boštjančič (kitara in vokal). Paviljon Tempel. Sobota ob 21. uri.

Duo Cana

Koncert v okviru Festivala Musica. Duo Cana sestavljata izvrstni flamenko kitarist Matjaž Stošič in vrhunski cajonist Damir Mazrek. Glasbeno zlitje, ki ga pričarata, ni le pestro in vznemirljivo, ampak izredno ritmično bogato, barvito, splošno poslušljivo ter neustavljivo privlačno. Nastopila bosta Matjaž Stošič (flamenko kitara) in Damir Mazrek (cajon). Paviljon Tempel. Nedelja ob 21. uri.

Črnomelj

Demolition Group

Koncert v okviru festivala ČrnFest 2011. Deset let po albumu Bič, Luč in Upanje prihajajo Demolition Group z novim albumom Planet starcev, na katerem je najti trinajst popolnoma novih pesmi. Vse pesmi so bile ustvarjene v drugi polovici leta 2010 in ponovno dokazujejo, da sodijo Demolition Group v sam vrh neodvisne produkcije rock glasbe v najžlahtnejšem pomenu besede. Kreativno jedro Demolition Group z novo ritem sekcijo po skoraj treh desetletjih brezkompromisnega ustvarjanja zveni še bolj udarno in samosvoje kot kadar koli prej. Atrij črnomaljskega gradu. Sobota ob 22. uri.

Kamnik

Siddharta

Koncert v okviru festivala Kamfest. Skupina Siddharta je nastala leta 1995, ime pa si je nadela po romanu Hermana Hesseja. Sprva klasični rockerski štiričlanski zasedbi (ritem kitara, solo kitara, bas, bobni) so se kmalu priključile še klaviature in saksofon. Slovenijo so osvojili z uspešnico Pot v x z njihovega debitantskega albuma ID, dokončno pa so jo zasvojili s ploščkom Nord. Koncert Siddharte bo edini plačljiv dogodek na festivalu Kamnfest. Vstopnina 15 evrov. Glavni oder. Sobota ob 20. uri.

Green Out

Koncert v okviru festivala Kamfest. Zasedbo Green Out iz Makedonije sestavljata dva emsija, L. D. (Legalna Droga) Pistolero in Tonyo R. N. S. (Rabotam Na Slučajot), ter talentirani glasbeni producent Nenad Stefanovski (Bruce). Njihova glasba je daleč od makedonskega izročila, a zato doma niso nič manj popularni. Od leta 2005, ko so se formirali, so se namreč predstavili že na vseh večjih makedonskih festivalih. Večerni oder. Sobota ob 22. uri.

Beneški fantje

Koncert v okviru festivala Kamfest. Beneški fantje so najstarejši ansambel narodne-etno in narodno-zabavne glasbe v Sloveniji, saj neprekinjeno delujejo že 59 let. Njihove pesmi, kot so Rudeči cvet, Cikorija an kafe, Lunca Beneška in S kitaro po svetu, so ponarodele tako med starejšimi kot tudi mlajšimi poslušalci. Člani so se skozi leta nastopanja menjavali, a glasbo vendarle še vedno izvajajo na svoj značilen način - najpomembnejši je zvok harmonike, pojejo v beneškem narečju, značilen pa je tudi njihov stil igranja na kitaro in bas kitaro. Na Kamfestu bodo nastopili prvič, predstavili pa se bodo z zgodovinskim prerezom repertoarja. Glavni oder. Nedelja ob 20. uri.

Malunca

Koncert v okviru festivala Kamfest. Duo Malunca sta vokalistka in violinistka Laura Zafred ter kitarist Matic Smolnikar, ki skupaj nastopata od leta 2004. Po uglasbitvi dveh pesmi Cirila Zlobca, ki sta nastali v okviru projekta Veš, kulturnik, svoj dolg?, sta začela snovanje opusa izbranih pesmi Klaviatura lastovk, ki so imele svoje glasbeno izhodišče v šansonu. Pesmi so oblikovno miniature, utrinki, kratke zgodbe in črtice, spletajo pa se v kompozicijskem slogu klasične glasbe z bossa novo, charlestonom, valčkom in tangom. Večerni oder. Nedelja ob 22. uri.

Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape

Koncert v okviru festivala Kamfest. Uršula Ramoveš poje pesmi Janeza Ramoveša v poljanskem narečju že več let. Najprej jo je na klavirju spremljal Joži Šalej, posnela sta plošči Sugar free baby in Na sunčn dan sm se z beciklam pelu. Šalej pa je zdaj tudi vokalist Fantov z Jazbecove grape, ki se jim je v letu 2006 pridružil še bobnar Marjan Stanić, s katerim so leto pozneje posneli ploščo Anglčešejne. Zasedbo sestavljajo Uršula Ramoveš (glas), Janez Ramoveš (glas), Metod Banko (glas), Joži Šalej (harmonika, klaviature) in Marjan Stanić (tolkala). Glavni oder. Ponedeljek ob 20. uri.

Radovljica

Zefiro

Koncert v okviru Festivala Radovljica. Ansambel Zefiro, imenovan po starogrškem bogu pomladnega vetra, se posveča baročni in klasicistični glasbi s poudarkom na pihalih. Kmalu po ustanovitvi leta 1989 je postal eden vodilnih italijanskih sestavov z zgodovinskimi glasbili. Zdaj nastopa kot komorni ansambel, pihalni oktet ali baročni orkester, njegov repertoar pa sega od Vivaldija do Beethovna in Rossinija. V Radovljico se vrača kot pihalni sekstet in z glasbo največjih avstrijskih in nemških mojstrov 18. stoletja. Ansambel Zefiro sestavljajo Alfredo Bernardini (oboa), Paolo Grazzi (oboa), Alberto Grazzi (fagot), Giorgio Mandolesi (fagot), Dileno Baldin (rog) in Francesco Meucci (rog). Na sporedu bodo dela skladateljev: Georg Friedrich Händel, Johann Friedrich Fasch, Georg Philipp Telemann, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart. Radovljiška graščina. Sobota ob 20. uri.

Idrija

Kombo Zlatka Kaučiča

Koncert v okviru 15. alter-alt festivala. Pod vodstvom Zlatka Kaučiča igrajo v Kombo zasedbi mladi bobnarji, tolkalisti, basisti, kitaristi in klaviaturisti. Če bi glasbo, ki jo izvaja Kombo, opredelili, bi jo lahko umestili na področje jazza in etna z občasnimi glasbenimi zgledi iz slovenskega tradicionalnega repertoarja. Glasba, ki nastaja, je kreativna in avtorska glasba, teži pa k ustvarjalni multidisciplinarnosti, zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov ter povezovanja z drugimi zvrstmi umetnosti, vse od književnosti dalje. Mestni trg Idrija. Sobota ob 22. uri.

Tolmin

Punk Rock Holiday

Festival. Organizatorji festivala Punk Rock Holiday so iz obetavnega trboveljskega Šklabfesta, ki je čez noč postal eden najodmevnejših slovenskih festivalov, in lanske edicije ajdovskih Njokov postavili na noge največji punk rock festival v regiji. Med letošnjimi nastopajočimi so najmočnejša imena svetovne punk rock scene, ki se v tem času potikajo po Evropi. Na čelu z NOFX in Bad Religion, največjimi imeni svetovne punk scene, ki sta že tri desetletja nosilca največjih festivalov po vsem svetu in sta zakrivila punk preporod z ustanovitvijo kultnih založb Fat Wreck Chords in Epitaph Records. Poleg njih se bo v Sloveniji ustavila še cela karavana imen, ki neumorno polnijo klube in festivale ter napajajo lokalne scene po vsem svetu. Sotočje. Tolmin. Sobota, nedelja in ponedeljek.

ODER

Ljubljana

Impro maraton

Združeni ustvarjalci Kolektiva Narobov in Impro lige se bodo preizkusili v vzdržljivosti. Ali bodo zdržali 26-urno predstavo? Maraton se bo začel v nedeljo na velikem zunanjem odru Trnfesta z otvoritveno predstavo in nadaljeval v dvorani KUD Franceta Prešerna vso noč in ves dan do ponedeljka, ko se bo ob 20.30 začela velika zaključna predstava na zunanjem odru - slavnostno odštevanje do zaključka ob 22. uri. Improvizatorji bodo predstavili kolaž daljših oblik improvizacijskega gledališča ter kopico krajših impro iger, žanrsko obarvanih prizorov in improviziranih pesmi. Umetniško vodstvo Tomaž Lapajne Dekleva in Juš Milčinski. Glasba Polona Janežič, Goran Završnik, Janez Dovč. Nastopajo Maja Dekleva Lapajne, Jan Hrušovar, Tomaž Lapajne Dekleva Alenka Marinič, Juš Milčinski, Ana Marija Mitić, Vid Sodnik in Jaka Šubic. Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Nedelja od 20. ure dalje.

Kamnik

Tin Vodopivec s prijatelji

Stand up komedija v okviru festivala Kamfest. Tin Vodopivec velja za enega najbolj delovnih in ambicioznih slovenskih stand up komikov, vse bolj pa se uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru. V mesecu aprilu je opravil krajšo turnejo po Angliji, kjer je v desetih dneh nanizal devet nastopov, med drugim v Londonu, Birminghamu in na festivalu komedija v Bathu. Odzivi so bili izredno pozitivni, revija Venue je o Tinovem nastopu zapisala: "Odlično izpiljene obzervacijske šale." Njegov nastop je pohvalil tudi eden največjih agentov britanske komične scene Geoff Whiting. Tokrat bo občinstvo zabaval s še tremi stand up komiki na prostoru pred staro kamniško knjižnico. Večerni oder. Ponedeljek ob 22. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Toulouse - Lautrec, mojster plakata

Razstava. Henri de Toulouse - Lautrec (1864-1901), sloviti francoski slikar in grafik, s svojim življenjem in delom simbolizira intenzivnost in eksotičnost findesieclovskega Pariza. Kot osrednja osebnost pariškega nočnega življenja je v svojem umetniškem opusu zajel slikovite prizore Montmartra ter živahen utrip tedanjih koncertnih kavarn in plesnih dvoran. S svojimi plakati nenavadnih silhuet, močnih barvnih kontrastov, dramatične osvetlitve in izrazitih kontur je oglaševanje spremenil v umetniško obliko ter s tem prvič zabrisal meje med likovno in tako imenovano uporabno umetnostjo. Razstava je zasnovana v naslednjih tematskih sklopih: Revija La plume in Salon des cent, Lautrec in Montmartre, Lautrec in japonizem, Moda zbiranja plakatov, Lautrec in Bruant, Lautrecova strast do litografije ter Nouveau Salon des cent. V sodelovanju z Muzejem dekorativnih umetnosti iz Pariza. Avtorica projekta je Réjane Bargiel. Na ogled do 25. avgusta. Cankarjev dom.

Orinoco: Indijanci amazonskega deževnega gozda

Gostujoča razstava Fundacije Cisneros, Venezuela. Razstava Indijanci amazonskega deževnega gozda pripoveduje o sonaravnem življenju dvanajstih etničnih skupin, ki že stoletja živijo ob reki Orinoco v južni Venezueli. Razstava zajema zelo širok razpon predmetov - od obrednih predmetov, kot so maske, okraski iz perja, šamanski pripomočki in posvečene palice, do orožja in nakita, kot so zapestnice, ogrlice in uhani. Prav tako razstava vključuje bogat izbor pip, piščali, ropotulj in drugih glasbil, predmetov iz vsakdanjega življenja ter paleto edinstvenih in umetelno pletenih košar. Vsi ti predmeti jasno odražajo nezapleten odnos med njihovimi uporabniki in naravo: vse, kar izvira iz deževnega gozda, se mora tja tudi vrniti. Razstava prvič v tem obsegu prinaša slovenskemu občinstvu zgodbo o teh malo poznanih kulturah. Na ogled do aprila 2012. SEM.

Kamnik

Show Your Hope/Izrazi svoje upanje

Potujoča mednarodna razstava na temo upanja se osredotoča na podobo in besedo. Slike avtorjev na razstavi so tudi tema zgodb, ki jih pripoveduje iniciator projekta Martin Voorbij iz Nizozemske. Dela enakih velikosti variirajo glede na stil, tehniko in kompozicijo. Avtorji so Mr. Martinu zaupali, kako se njihova umetniška stvaritev nanaša na temo razstave upanje, ta pa o tem in o avtorjih pripoveduje na pripovedovalskih performansih. Na performansih, ki bodo potekali v angleščini, lahko udeleženci glasujete za najljubšo sliko. Zbirka z originalnim naslovom Show Your Hope šteje prek 800 del, ki jih je Martin Voorbij, sicer tudi skrbnik Inkijkmuseuma, lociranega v nizozemskem Eindhovnu, zbral po svetu. Za razstavi v Ljubljani in Kamniku je več kot 80 avtorjev iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine ustvarilo nove slike. Razstavni kamion na Šutni. Sobota med 10. in 22. uro.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Knjižnica pod krošnjami: Wellness pod hrastom

Ob ribniku je doma odskočna deska v svet lepo napisanega in narisanega. Park Tivoli (med ribnikom, čolnarno in rastlinjakom). Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Bralno gnezdo pod vrbo

V tančico vej vrb žalujk skrit Trnovski pristan je bralni azil za vse, ki radi berejo v miru, s pogledom na Ljubljanico in račke v njej. Trnovski pristan. Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Časopisnica ob mestni plaži

Parkirano med vodo in nebo je branje užitek nebeške sorte. Ob sobotah se na ploščadi nad Ljubljanico priležejo kava, domači in tuji časopisi, zahtevne in nezahtevne revije ter majhen, a slasten izbor knjižnih novosti. Petkovškovo nabrežje. Sobota med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Pristajališče pod kostanjem

Čisto na vrhu mesta Knjižnica pod krošnjami ponuja nekoliko drugačen razgled na Ljubljano. Krošnje tu gori so videle že pol sveta, govorijo tuje jezike in posebej za tuje obiskovalce ponujajo tudi izbor knjig o Ljubljani in Sloveniji v več jezikih. Ljubljanski grad. Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Branje za bralce v letih

Park Tabor to sezono nekaj metrov svoje trate posveča ljudem v najboljših letih, da se na njih spominjajo, prisluhnejo branju v živo in se izkušeno lotijo knjižnih novosti. Park Tabor. Sobota in nedelja med 10. in 17. uro.

Besa

Film. Režija Srđan Karanović (Srbija, Slovenija, Francija, Madžarska, Hrvaška, 2009). Začetek prve svetovne vojne. Filipa, ravnatelja osnovne šole, vpokličejo k vojakom, ker pa ga skrbi za mlado in lepo ženo Leo, Slovenko, ki jo je spoznal med študijem v tujini, jo zaupa Azemu, šolskemu hišniku, ki da Filipu beso, častno albansko zaobljubo, da bo pazil nanjo. A med albanskim hišnikom in lepo Slovenko se počasi splete nepričakovana in nenavadno presunljiva vez. Moški in ženska iz popolnoma različnih kulturnih okolij sta med vihro prve svetovne vojne prisiljena sobivati in kmalu se med njima razvije nenavadna in prepovedana ljubezen. Kinodvor. Sobota ob 19. uri in 21.30. Nedelja ob 21.30.

Film pod zvezdami: Črni labod

Film. Režija Darren Aronofsky (ZDA, 2010). Psihološki triler režiserja Darrena Aronofskyja (Rokoborec, Rekviem za sanje), postavljen v svet newyorškega baleta, popelje gledalca na vznemirljivo in na trenutke srhljivo avanturo skozi psihološki ustroj mlade balerine (Natalie Portman), ki se z vlogo dvolične labodje kraljice poistoveti do strašljive popolnosti. Ljubljanski grad. Sobota ob 21.30.

Življenje in smrt porno tolpe

Film. Režija Mladen Đorđević (Srbija, 2009). Glavni lik filma je mladi režiser Marko, ki ne najde posluha za svoje navdušenje nad fantastiko in grozljivkami. Po kratkem obdobju snemanja pornofilmov za sumljivega producenta se odloči, da bo ustanovil pornoteater. Z zbrano skupino marginalcev se v hipijevskem avtobusu odpravi na turnejo po srbskih vaseh. Ker pa je zaslužek manjši od pričakovanega, sprejmejo ponudbo nemškega vojnega dopisnika in snuff producenta za igranje v filmih, v katerih naj bi pobijali prostovoljne obsojence na smrt za zabavo izprijene elite. Zaradi prizorov ekstremnega nasilja in eksplicitne seksualnosti ogleda se ogleda filma ne priporoča mlajšim od 18 let. Kinodvor. Sobota ob 23.30.

Za zamudnike: Meje razuma

Film. Režija Jim Jarmusch (ZDA, Japonska, 2009). Drzno, izmuzljivo in zapeljivo novo Jarmuschevo delo je svojevrsten antitriler, nenavadna meditacija o zlovešči naravi moči ter poetično slavljenje moči domišljije; lirična, alegorična in vizualno osupljiva variacija na temo klasičnih filmov o poklicnih morilcih. Kinodvor. Nedelja ob 19. uri.

Film pod zvezdami: Čudovito

Film. Režija Alejandro González Inárritu (Španija, Mehika, 2010). Melodrama, ki jo zaznamuje izjemen nastop Javierja Bardema, ritem pa ji narekuje vztrajno naraščanje mučnih detajlov, razkriva pogled v zasebni pekel glavnega junaka. Moškega, ki se bije z občutkom krivde in ki želi v slutnji prihajajoče nevarnosti smrti obvarovati svoje otroke. Nominacija za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu. Ljubljanski grad. Nedelja ob 21.30.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Ulica je naša 2011

Ustvarjalna delavnica za otroke. Vsako soboto na Cankarjevem nabrežju pred kavarno Maček potekajo ustvarjalne, plesne, glasbene in gibalne delavnice, animacije in igralnice, ki jih vodijo mladi umetniki in umetnice, likovni pedagogi in pedagoginje, varuške in varuhi. Več informacij na spletni strani www.zdruzenje-sezam.si. Pred kavarno Maček. Cankarjevo nabrežje. Sobota ob 10.30.

Plakat na kvadrat

Otroške ustvarjalne delavnice z ogledom razstave. Kako so se v Parizu zabavali pred več kot sto leti? Kam so zahajali? Kakšna je bila tedanja moda? Kje so se postavljali z razkošno operjenimi pokrivali? Kje so frfotala in se sukala široka krila z naborki? To in še marsikaj drugega bodo udeleženci spoznali na lastne oči, saj je takrat živel znameniti in sloviti slikar, ki je vse te vihrave dogodivščine in veseljaške prizore ujel v živopisne silhuete in karikature - to je bil Henri de Toulouse - Lautrec. Ob njegovih stvaritvah, ki si jih bodo ogledali v Galeriji CD, pa se bodo vrnili v čas, ko so nastajali prvi pravi plakati, ko se je plesalo, pelo in veselilo vsak večer pozno v noč. Košček čarobnega pariškega življenja bodo nato podoživljali in oživljali na ustvarjalni delavnici za radovedne od 4. do 14. leta starosti. Otroci se bodo poigravali z barvami, obrisi, oblikami, sporočili in melodijami najslavnejših plakatov na svetu. Vstopnina 6 evrov. Cankarjev dom. Galerija CD. Sobota ob 10. uri.

Izdelovanje lokov in puščic

Ustvarjalna delavnica. To poletje je Slovenski etnografski muzej indijansko obarvan. Vsako soboto julija in avgusta bodo otroci na razstavi Orinoco potovali po veliki južnoameriški reki in spoznavali sožitje Indijancev amazonskega deževnega gozda z naravo. To soboto bodo otroci izdelovali loke in puščice. Vstopnina 3 evre. Razstavna hiša SEM. Sobota ob 11. uri.

Trn v stripu

Ustvarjalna delavnica v okviru festivala Trnfest. Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove stripa in poskušali ustvariti vsak svoj strip. Delavnico bo vodil Andrej Štular in je primerna za otroke od 8. leta starosti dalje. Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Sobota in nedelja ob 12. uri.

Kinobalon: Obuti maček

Animirani film. Režija Jérôme Deschamps, Pascal Hérold, Macha Makeieff (Francija, 2009). Obuti maček je junak iz ljudskih pripovedi, ki so se prenašale z ustnim izročilom. Charles Perrault je bil prvi, ki je zgodbo zapisal in jo leta 1697 objavil skupaj z drugimi pravljicami, kot sta Pepelka in Rdeča kapica. Da bi ohranili pravljičnost časa in pokrajine, so se režiserji obrnili na arhitekturni slog Gaudíja, pri katerem se za organsko zaobljene konstrukcije zdi, da izhajajo iz sanj. In kot se za vsako pravljico spodobi, tudi v tej animirani priredbi najde prostor čudežno. Film traja 80 minut, je sinhroniziran v slovenščino in primeren za otroke od 5. leta starosti dalje. Kinodvor. Mala dvorana. Sobota in nedelja ob 15. uri. Ponedeljek ob 17. uri.

Kinobalon: Moje počitnice (premiera)

Film. Režija Aleš Ferenc (Slovenija, 2009). Tadej je zasanjan najstnik, fotograf, ki išče zanimive trenutke in doživetja. Nekoliko naveličan vsakdana se odpravi s fotoaparatom v gore. Spozna mlado Kajo, ki preživlja dopust skupaj s starši. Pohajkujeta po naselju, se nekoliko navežeta drug na drugega in sta pravzaprav par. Ko se za Kajo počitnice končajo, se Tadej odpravi v gorsko dolino na lov za lepimi posnetki. Zgodi se mu nenavadna nesreča. Čeprav le streljaj od ljudi in vrveža ugotovi, da mu verjetno ni pomoči. Film je primeren za otroke od 9. leta starosti dalje. Kinodvor. Sobota ob 17. uri. Nedelja ob 17.15.

Leteče gorile: Mali lev

Predstava in delavnica v okviru festivala Mini poletje. The Flying Gorillas - Leteče gorile je skupina profesionalnih plesalcev in glasbenikov, ki izvajajo živo glasbo za otroke. V Ljubljani bodo predstavili del programa Baby Lion (Mali lev), ki ga je kot mednarodno koprodukcijo podprl EU Program Culture. V njem sodelujejo umetniki iz Velike Britanije, Italije, Romunije, Finske, Slovenije, Turčije in Jordanije. Program vključuje otroke potujočih, romskih in nomadskih družin iz vseh zgoraj naštetih dežel. Njihova kultura in ustvarjalnost bosta predstavljeni skozi gledališke tehnike, ki ne temeljijo na jezikovnem izražanju. Ob predstavi pa bo na voljo tudi delavnica. Mini teater. Ljubljanski grad. Sobota ob 17. uri.

Staffan Björklunds Teater: Gospa korenina

Predstava v okviru festivala Mini poletje. Gostuje Staffan Björklunds Teater iz Švedske. Dramatizacija Staffan Björklund. Režija Erik Olsen. Lutke in scenografija Enid Björklund. Glabsa Lars Fjeldmose. Nastopa Staffan Bjorklunds. Družinska predstava traja 45 minut in je primerna za otroke od 4. leta starosti dalje. Mini teater. Ljubljanski grad. Nedelja ob 11. in 18. uri.

Velike ustvarjalnice: Mini prstne igre

Mini ustvarjalnost rojeva velike ustvarjalce, zato bodo letošnji mednarodni lutkovni festival Mini poletje dodatno popestrili z ustvarjalnimi delavnicami za otroke in njihove spremljevalce. Ker je umetnost lažje razumeti, če smo tudi sami umetniško dejavni, bodo otroci pred vsako predstavo lahko prostoročno ustvarjali z naravnimi materiali. Izkušeni pedagogi iz KUD Sredina so v ta namen pripravili delavnice polstenja ovčje volne, oblikovanja bakra, šivanja in izdelovanja mini senčnega gledališča iz papirja in lesa. Mini teater. Ljubljanski grad. Nedelja ob 16. uri.

Maribor

Gledališče nekega Edija: Kako so sloni dobili rilec

Lutkovna predstava za otroke v okviru festivala Poletni lutkovni pristan. Režija Jolana Brannyová in Miroslava Bìlohlávková. Avtorica likovne podobe Miroslava Bìlohlávková. Nastopa Miroslava Bìlohlávková. V davni preteklosti sloni še niso imeli rilca. Imeli so samo majhen nosek, ki so ga lahko vrteli na vse strani. Lutkovna predstava bo razkrila skrivnost, kako so sloni dobili rilec. Predstava je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Čitalnica na jasi v Mestnem parku. Sobota ob 17. uri. LG Maribor. Sobota ob 19. uri.

Velenje

Lutkovno gledališče Velenje: Snežinka in Rožica

Lutkovna predstava za otroke. Režija Alice Čop. Umirajoča kraljica hoče spremeniti stiskaškega kralja, ki ima raje zaklad kot družino. Izpove strašno uganko in z njo prikliče hudobnega škrata, ki mlada princa Vilija in Jaka začara v medveda in orla ter odnese zaklad. V hišici ob gozdu pa skupaj z mamo živita dve ljubki sestrici, Snežinka in Rožica. Kljub temu da sta različni, se imata zelo radi. Nekega dne v gozdu srečata medveda in orla - bodo prave vrednote, sočutje in ljubezen premagali prekletstvo? Travnik pri Domu kulture Velenje. Sobota ob 10.30.

Kamnik

Lutkovna skupina Uš: Kužek in muca

Lutkovna predstava za otroke v okviru festivala Kamfest. Tekst Joseph Čapek. Režija Andrej Adamek. Izdelava lutk in scene Andrej Adamek in Aleš Erčulj. Glasba Andrej Žibert. Nastopajo Rernata Kalemba, Matevž Gregorič in Andrej Žibert. Kužek in muca sta majhni lutki, a velika prijatelja. Skupaj počenjata vse mogoče in nemogoče stvari in se pri tem izvrstno zabavata. Na koncu pa se seveda vse dobro izteče in prav je tako. Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 2. leta starosti dalje. Etin otroški oder. Sobota ob 18. uri.

LG Fru-Fru: Raček Nace

Lutkovna predstava za otroke v okviru festivala Kamfest. Predstava na duhovit način obravnava mali svet otrok in veliki svet odraslih. Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Etin otroški oder. Nedelja ob 18. uri.

LG Nebo: Zrcalce

Lutkovna predstava za otroke v okviru festivala Kamfest. Režija Petra Stare. Likovna zasnova Andrej Štular. Glasba Katja Stare. Nastopata Andrej Štular, Petra Stare. Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel, da je našel "svojo sliko", jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje sliko medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke in scenografija narejeni iz lesa. Vtis predstave dopolnjuje tudi glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti. Etin otroški oder. Ponedeljek ob 18. uri.

Novo mesto

Rudi Potepuški: Kekec in tihi tat

Lutkovna predstava v okviru festivala domišljije Novo mesto. Zasnova in izvedba Barbara Bulatović in Thierno Diallo. Kekčeva pustolovščina se nadaljuje. Tokrat se odpravi okoli sveta v iskanju izgubljene koze. Ukradel jo je Tihi Tat v trenutku Mojčine nepazljivosti. V malem gledališču je zato danes strašna zmeda: eni bežijo, drugi lovijo, tretji spet ihtijo. Samo Kekec s svojo dobro voljo zna poskrbeti, da se vse dobro konča. Predstava je namenjena otrokom vseh starosti, v njej nastopajo ročne lutke, češke marionetke, sedem koz in obilo dobrih pesmic ob spremljavi kontrabasa. Vstop prost. Atrij knjigarne Goga. Sobota ob 11. uri.

ZA OVINKOM

Salzburg (Avstrija)

Salzburški poletni festival 2011

Na program letošnjega 91. poletnega festivala so organizatorji uvrstili 213 opernih, gledaliških in koncertnih dogodkov. Program je pripravil začasni intendant Markus Hinterhäuser. Operni del vsebuje tri Mozartova dela, Figarovo svatbo, Cosi fan tutte in Don Giovannija, ter opere Žena brez sence Richarda Straussa, Macbeth Giuseppeja Verdija ter redko izvajano Zadeva Makropulos Leoša Janačka. Gledališki program poleg obvezne klasike Slehernik Huga von Hofmannsthala ponuja devet ur dolgo predstavo Faust I in II, noviteti Rolanda Schimmelpfenniga in Petra Handkeja ter novi postavitvi Shakespearovih del Milo za drago in Sen kresne noči. Poleg Dunajskih filharmonikov sta festival in njegov intendant angažirala vrsto drugih pomembnih orkestrov, med drugim Berlinske filharmonike s Simonom Rattlom, Čikaški simfonični orkester z Mutijem, Orkester Simon Bulivar iz Venezuele z Gustavom Dudamelom, West-Eastern Divan Orchestra z Danielom Baremboimom, Mladinski orkester Gustav Mahler s Colinom Davisom in simfonični orkester ORF s Corneliusom Meisterjem. Do 30. avgusta.

Dunaj (Avstrija)

Človek, umetnik, genij

Poleg 23 reprodukcij njegovih najbolj znanih slik razstava prikazuje rekonstrukcije štirih skladb, ki bi lahko bile njegovo delo. Skladbe je na podlagi izročila da Vincijevih sodobnikov in takratnega sloga napisal Reinhard Amon. V središču razstave so njegove slike od Mone Lize prek Bitke pri Anghiariju do dveh različic Marije s preslico. Reprodukcije so bile narejene v digitalnem tisku, ki je po Rahoferjevih besedah omogočil tudi rekonstrukcijo barv iz slikarjevega časa. Dela, katerih izvor ni povsem jasen, pa so predstavljena s slikovnimi opisi - približno deset so jih najverjetneje ustvarili njegovi sodobniki ali učenci. Ob robu razstave lahko obiskovalci v cerkvi občudujejo tudi reprodukcijo Zadnje večerje v tehniki mozaika, ki je narejen iz 300.000 steklenih kock. Slike in glasbena dela, ki so urejena kronološko, dopolnjujejo podatki o da Vincijevem življenju pa tudi leseni modeli njegovih izumov in pet dokumentarnih filmov o njem. Dunajska minoritska cerkev. Do 2. oktobra.

München (Nemčija)

Razstava o Stari pinakoteki

Stara pinakoteka v Münchnu, ena najstarejših galerij na svetu, bo stara 175 let. Ob tej priložnosti so pripravili fotografsko razstavo, ki ponuja vpogled v razgibano zgodovino te znamenite ustanove. Na ogled so posnetki njene notranjščine in zunanjščine iz arhiva bavarske deželne zbirke, nastali med letoma 1909 in 1944. Temeljni kamen za zgradbo po načrtih Lea von Klenzeja so položili 7. aprila 1826, gradnja je trajala deset let. Stavbo so prvič zbombardirali leta 1943, leto pozneje pa je bila pinakoteka skoraj v celoti porušena. Ponovno so jo odprli šele leta 1957. Fotografije tako prikazujejo čas pred njenim uničenjem. Stara pinakoteka se ponaša z eno najpomembnejših umetniških zbirk na svetu. Izjemna je njena zbirka staronemškega slikarstva in zgodnjega italijanskega slikarstva. Hrani namreč mojstrovine od Sandra Botticellija in Leonarda da Vincija prek Albrechta Dürerja in Petra Paula Rubensa vse do Rembrandta. Stara pinakoteka. Do 18. septembra.