Nedeljska enodnevna dirka London Surrey Cycle classic, kot so predolimpijsko preizkušnjo poimenovali Angleži, bo poleg svetovnega prvenstva konec septembra edina preizkušnja z elitnimi kolesarji v reprezentančnih dresih. Le 140 kilometrov dolga preizkušnja, ki starta iz središča Londona, je sicer druge kategorije zaradi predpisov Mednarodne kolesarske zveze in 120 kilometrov krajša, kot bo olimpijska čez leto dni, vendar jo je večina od selektorjev 19 reprezentanc vzela zares.

"Borut Božič je po mojem zelo močan, saj je eden tistih, ki so dobro končali francoski Tour, in bo to lahko pokazal že v Londonu. Jure Kocjan je zagotovo tudi konkurenčen za zaključek, kakršen se pričakuje. Na dirki Po Danski je bil blizu zmage v etapi. V London gremo z namenom, da spoznamo traso ter naredimo čim več," je selektor kolesarske reprezentance Martin Hvastija razmišljal pred današnjim odhodom na predolimpijsko preizkušnjo. Poleg Božiča in Kocjana bo Hvastija s seboj vzel še Kristijana Korena in nepogrešljivega Gorazda Štanglja. Petemu kolesarju se je po odpovedi Grege Boleta in Janija Brajkoviča odpovedal. Stroški bodo vseeno dosegli 8000 evrov.

Belgijci prihajajo z Boonenom, Avstralci bodo stavili na Gossa, Američani na Farrarja, italijanski selektor Bettini na Modola, Francozi so napovedali prihod Chavanela, domačini pa bodo seveda vse stavili na Marka Cavendisha. Junak šprinterskih etap na Touru bo tisti, okrog katerega so bo vrtela tudi taktika na svetovnem prvenstvu. Za vse bo še kako zanimivo opazovati, kako se bo znašel brez svojih pomočnikov iz supermoštva HTC. Prav tu lahko priložnost išče slovenska zasedba. Štangelj in deloma Koren bosta opravila vse naloge do zaključka, kjer vsi pričakujejo šprint. Koren, Kocjan in Božič lahko sestavijo tudi mini sprinterski vlakec. Vsi štirje pa se lahko znajdejo tudi vsak zase, če bosta Box Hill, edini klanček na dirki, in morda vreme dirko krojila drugače.