"Hermanov most so lahko brez posledic za svoja sedala kolesarji prekolesarili edino stoje. Zanj nam kar nekaj desetletij ni bilo mar. Tu in tam se je nanj spomnil kakšen umetnik fotografije ali slikar, ki ga je umetniško upodobil in preoblekel, da je zasijal v svoji arhitektonski znamenitosti, to pa je bilo tudi vse," je razložila Božena Ronner z občine Jesenice.

Nosilnost mostu je bila že pred leti zaradi močnih poškodb znižana s 30 na sedem ton in pol, zato je občina s proračunom za njegovo obnovo zagotovila 110.000 evrov, junija letos so začeli obnovitvena dela, včeraj pa so ga spet predali prometu, čeprav je bil konec del sprva načrtovan šele za september, saj se je izvajalec del Map-trade iz Slovenske Bistrice izkazal s hitrostjo, prav tako pa je bila za deset tisočakov nižja tudi končna cena obnove.

Hermanov most ima zanimivo zgodovino. Leopold Ruard je leta 1824 blizu svoje graščine postavil verižni most čez Savo, ki ga je čez sedemindvajset let uničila visoka voda. V poplavi leta 1851 je bila namreč prizadeta savska fužina in obnova je trajala tri leta, nov most pa je bil zgrajen leta 1904. Zgraditi ga je dala Kranjska industrijska družba na predlog tedanjega direktorja Karla Luckmanna, da bi omogočila prihod delavcev z desnega brega Save in prevoz lesa ter kamenja v tovarno. V širino je meril tri, v dolžino pa 32 metrov. Zgradilo ga je podjetje Madile&Comp. iz Celovca, ki je gradilo tudi karavanški železniški predor.

Most je povezoval občini Gorje in Jesenice. Po letu 1926, ko je povodenj odnesla most na Javorniku, se je promet čez most pri Hermanu zelo povečal in nastala je potreba po večjem mostu. Obnovitvena dela so potekala v letih 1930 in 1931. Leta 1962 so mostu dali današnjo obliko.

"Včasih je ta most povezoval dve občini, danes povezuje krajevni skupnosti Podmežakla in Sava. Vesel sem, da smo po dolgih letih dočakali obnovo in še najbolj, da končno lahko odstranimo omejitev teže na sedem ton in pol.

Most vodi v vse lepše urejen del Stare Save, kjer bo do konca leta postavljena tudi nova mestna tržnica," je na odprtju, na katero je prišlo precej prebivalcev Jesenic z ene in druge strani Save, povedal župan Tomaž Tom Mencinger.