Ministrica je pojasnila, da mnenje protikorupcijske komisije, ki je ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije, "kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete in institucij pravne države" spoštuje, a se z njim osebno ne strinja. Prav tako še vedno meni, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri, dodala pa je, da je za njimi stala celotna takratna ekipa ministrstva.

Poudarila je, da je komisija ugotovila, da za najem stavbe za potrebe ministrstva na Dimičevi ulici v Ljubljani ne ona ne njeni sodelavci zase niso zahtevali kakšne koristi niti jim koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji. Dodala je, da komisija meni, da bi se morala iz postopka izločiti, ker je bila z najemodajalcem stavbe nekajkrat v zasebnih stikih, a hkrati opozorila, da sama postopkov ni vodila. Omenila je tudi, da komisija trdi, da bi morala biti pisarniška oprema kupljena posebej, čeprav jim je bil po njenih besedah ponujen opremljen objekt.

V izjavi je izpostavila tudi, da je kot ministrica za notranje zadeve že v začetku mandata odločila, da bo boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu postavljen kot absolutna prioriteta policije. Ravno zato so tudi ustanovili NPU, je dejala. Prav zato se je v trenutku, ko je komisija izrazila dvom v njeno delo in delo njene ekipe, odločila, da z današnjim dnem nepreklicno odstopi z mesta ministrice za notranje zadeve, je sklenila. Najem stavbe na Dimičevi ulici je bil eden od vzrokov, da so opozicijske stranke februarja lani vložile interpelacijo, ki pa jo je Kresalova prestala.

Protikorupcijska komisija je v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Preberite še, kaj je po objavi načelnega mnenja povedal Igor Pogačar, lastnik Ram Investa.

Spomnimo, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je včeraj sporočil, da je sodišče notranjemu ministrstvu v zvezi z najemom prostorov izdalo negativno mnenje. Kresalova je zato predsedniku vlade Borutu Pahorju že včeraj ponudila odstop, ki pa ga ni sprejel.

Premier: Odločitev razumem in spoštujem

Pahor odločitev Kresalove o odstopu razume in jo spoštuje. Tako bo predsednika DZ Pavla Gantarja v zakonitem roku uradno obvestil o njenem odstopu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot so zapisali v premierovem kabinetu, je Kresalova danes obvestila Pahorja, da nepreklicno odstopa s tega položaja. Pahor se bo v prihodnjih dneh, najkasneje pa do seznanitve DZ z odstopom notranje ministrice, posvetoval in odločil kako naprej.

Sicer pa Pahor, ki se v zadnjih dneh poleg odstopa notranje ministrice ukvarja s pripravami na potrebno ukrepanje spričo razmer na mednarodnih finančnih trgih, ta hip ocenjuje, da je osrednji izziv slovenske politike sprejem rebalansa proračuna, ki je po padcu pokojninske reforme nujen za stabilnost javnih financ, so zapisali v kabinetu. To je glede na hitre in še vedno precej nepredvidljive dogodke na finančnih trgih v prihodnjih tednih in mesecih, ne glede na relativno ugoden položaj Slovenije, predpogoj za mirno in preudarno razpravo o ravnanju vlade in državnega zbora glede nadaljnjega vodenja države, so še navedli.

Opozicijska stranka SDS: Žal prepozno

Nepreklicni odstop Kresalove so že pozdravili v največji opozicijski stranki SDS. "Glede na ugotovitve Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije je odstop Katarine Kresal edina možna odločitev, žal pa se je zgodil prepozno. Ker se je Pahorjeva vlada v tem mandatu več ukvarjala sama s seboj, kot pa z vodenjem države, je Slovenija danes v nezavidljivem položaju, ki nas stane 10 milijonov evrov na dan," so zapisali v stranki in dodali, da pričakujejo čim prejšnji dogovor glede datuma volitev.

V SD so v odzivu na nepreklicen odstop Kresalove po danes sprejetem načelnem mnenju Komisije za preprečevanje korupcije za STA dejali, da je ministrski zbor v pristojnosti in odgovornosti predsednika vlade. Ministričino odločitev so pozdravili tudi v Zares. Ob tem so poudarili, da so aprila lani ob obravnavi druge interpelacije zoper Kresalovo opozorili, da bi v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z mesta ministrice.

Bogovič. O odstopu naj razmisli tudi Pahor

Tudi podpredsednik SLS Franc Bogovič kot edino pravilno ocenjuje odločitev Kresalove za odstop. Po njegovih besedah je bilo tudi zanjo nemogoče zdržati v takšni situaciji. "Več kot očitno gre za očiten prekršek, ki se pač v politiki, predvsem pa politiku, ki je minister za notranje zadeve, ne sme zgoditi," je poudaril. O odstopu pa bi moral po Bogovičevih besedah razmisliti tudi Pahor, "glede na to, da se je zdaj več kot očitno pokazalo, da je tudi sam dal napačno oceno situacije, na katero je bilo opozorjeno in tudi podkrepljeno v parlamentu z interpelacijami". Kot poudarja Bogovič, je skrajni čas, da se na novo postavi razmerje v parlamentu in kredibilno vlado, zato se zavzema za predčasne volitve čim prej.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA dejal, da je nepreklicni odstop Kresalove pričakoval že včeraj. Bolj problematično se mu zdi to, da predsednik vlade v torek ni sprejel ponujenega odstopa ministrice, "kar kaže na to, da podpira korupcijo, da ni kredibilen". Po Erjavčevem mnenju bi bilo tako prav, da bi Pahor danes vrnil mandat predsednika vlade in s tem povzročil, da bi čim prej prišli do predčasnih volitev. Po njegovem mnenju so namreč zadeve pripeljale tako daleč, da niti vlada niti njen predsednik nimata več kredibilnosti.

Jelinčič: Slepilni manever brez uspeha

Da je bil za odstop Kresalove skrajni čas, je prepričan tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot pravi, je Kresalova očitno ugotovila, da ji slepilni manever, ki sta ga opravila skupaj s premierjem Pahorjem, enostavno ni uspel. "Mislim, da je šla ministrica Kresalova čez vse okvire in je vendarle njen odstop posledica tega, da enostavno ni mogla več metati peska v oči," pravi predsednik SNS.

Ob tem upa, da bo Pahor na njeno mesto postavil pametnega kandidata, v kar pa Jelinčič dvomi. "Glede na to, da sta to igro igrala skupaj, je sedaj prišlo še do dodatne izdaje s strani Katarine Kresal. Bomo pa videli, kaj se bo sedaj zgodilo z njo - ali se bo vrnila na poslanski sedež ali pa bo odšla takoj iz parlamenta kakor tudi z države," je še dejal.

Po mnenju vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča je Kresalova z odstopom ravnala odgovorno. "Če je nekaj narobe, je treba odgovarjati, in če je nekdo vpleten, je treba potegniti ustrezne poteze," poudarja Žnidaršič. Ob tem pravi, da je zdaj vse odvisno od predsednika vlade, "a če bo šlo tako naprej, bo Pahor res kmalu bolj osamljen".

Nepreklicni odstop ministrice so danes zahtevali tudi v NSi. Po torkovih ugotovitvah Računskega sodišča RS, da ministrstvo za notranje zadeve najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi ulici ni izvedlo po postopku javnega naročanja, je danes NSi zoper ministrico vložila prijavo na prekrškovni organ Državne revizijske komisije.