Novi večinski lastnik Klicnega Centra ima odločujoči glas tudi pri morebitnih spremembah v upravnem odboru, v katerem so poleg Kalčiča še predsednik uprave Zvona Dva Holdinga Ljubo Peče, direktorica Krekove družbe Marjeta Fuchs ter predstavnik zaposlenih Marko Giacomelli. Kalčič je, kot smo razkrili pred dnevi, na aprilski skupščini ZVD izkoristil odsotnost Zvona Ena Holdinga in dosegel spremembo statuta, po kateri morajo biti po novem vse pomembnejše odločitve sprejete z najmanj 90-odstotno podporo celotnega kapitala. Takoj po spremembi statuta je ZVD od družbe I. J. Storitve v lasti Roze Mlakar Kukovič, nekoč ene najpomembnejših finančnic poslovnega omrežja mariborske nadškofije, kupil 12 odstotkov lastnih delnic, ki so zdaj uradno v lasti Klicnega Centra.

Do teh sprememb je prišlo le malo prej, preden je Nova KBM Zvonu Ena Holdingu zaplenila 25-odstotni delež ZVD, ki pa banki dejansko ne omogoča nobenega lastniškega in upravljalskega nadzora nad družbo. Pričakovati je, da se bo tudi NLB odločila za zaplembo preostalih delnic ZVD, s katerimi so bila zavarovana posojila Zvonu, toda Kalčič je bankama močno omejil upravljalske pravice. Brez soglasja Klicnega Centra namreč niti banki niti morebitni nov lastnik, če bi ga NLB in NKBM našli, ne bi mogli doseči niti izplačila dividend.

Ali je do prodaje Klicnega Centra prišlo pred tem, ko je ta kupil delnice ZVD, ali po tem, Kalčič ni želel razkriti. "Lastne delnice smo odprodali zaradi uskladitve z zakonom o gospodarskih družbah," je bil kratek Kalčič, ki ni želel razkriti niti višine kupnine. Je pa zatrdil, da so lastne delnice prodali z dobičkom in da s kupcem ni povezan niti on niti nihče od zaposlenih v ZVD. Toda na skupščini ZVD je prav Kalčič zastopal Klicni Center. Še več, od sredine letošnjega julija je Kalčič tudi direktor Klicnega Centra, medtem ko je Peče postal prokurist družbe.

Čeprav je ZVD Klicni Center ustanovil že leta 2006, družba praktično ne posluje, v petih letih poslovanja pa je ustvarila vsega 16.000 evrov prihodkov. Glede na to, da je imel Klicni Center konec lanskega decembra vsega 12.000 evrov, čudi, kako je sploh poravnal kupnino. "To je stvar pogodbenih razmerij," je bil kratek Kalčič, ki ni želel odgovoriti niti na vprašanje, ali so dobili vsaj del kupnine za lastne delnice.

matjaz.polanic@dnevnik.si