Na mestni občini so se za temeljito prenovo voznega parka odločili februarja 2009, ko so v razpisno dokumentacijo vključili tudi nabavo novega protokolarnega vozila, čeprav BMW 530Xi, ki ga je občina za skoraj 85.000 evrov kupila za županjo Danico Simšič, ni bil star niti tri leta. Po našem pisanju o zamenjavi protokolarnega vozila so na občini njegov nakup črtali iz razpisa, župan pa je hitel pojasnjevati, da ni naklonjen najemu novega vozila. Tega je potem v dveh mesecih kljub temu dobil, saj so se v BMW Sloveniji odločili, da mu bodo za eno leto podarili v uporabo BMW 730d. V družbi so pojasnili, da so se za donacijo odločili, ker gre za nov in tehnično izjemno dovršen, ekološko učinkovit avtomobil, ki je primeren tudi za protokolarne namene. "Tako smo našli obojestranski interes, da občina dobi ekološko učinkovito protokolarno vozilo, nam pa je seveda v čast, da naš avto uporablja in promovira ljubljanski župan," so takrat pojasnili v BMW Slovenija.

Po enem letu brezplačne uporabe so se na občini odločili, da bodo vozilo najeli za 10.766 evrov na leto oziroma za skoraj 900 evrov na mesec. Tako je bilo do nedavnega, ko so sklenili, da poiščejo trajnejšo rešitev in vozilo vzamejo v najem za prihodnja tri leta. Objavili so nov razpis posebej za protokolarno vozilo in potencialnim ponudnikom postavili precej visoke zahteve. Avtomobil bi moral imeti dizelski motor z vsaj 2950 kubičnimi centimetri prostornine in 220 kilovati moči, avtomatski menjalnik in štirikolesni pogon, najmanj 19-colska aluminijasta platišča in dolg spisek dodatne opreme.

Za povečavo kliknite na sliko.

Pri tem so bili na občini še zahtevnejši kot v državnem zboru, kjer so novo protokolarno vozilo nabavljali spomladi. Za predsednika državnega zbora je bilo dovolj, da ima avtomobil 150 kilovatov, pri čemer je bila bolj pomembna emisija izpušnih plinov kot vrsta motorja ali pogona, zadostovala je dvoconska klimatska naprava in ne le štiriconska, nikjer niso omenjena niti velika aluminijasta platišča. V državnem zboru so se na koncu odločili za audi A6 3.0 TDI Quattro, ki je stal 43.654 evrov, kar je približno toliko, kot naj bi po ponudbi občino stal triletni najem BMW 740 Xdrive in skoraj 15.000 evrov manj, kot bi občino stal triletni najem audija A8 4,3 TDI Quattro. Pri tem je treba poudariti, da občini ne bi bilo treba vzdrževati vozil, kar pa finančno zagotovo ne odtehta dejstva, da bi morala občina vozila po treh letih vrniti. Še precej manj so za protokolarno vozilo marca odšteli v uradu predsednika republike, kjer so se odločili za škodo superb 3,6 FSI 4x4 DSG v vrednosti 37.700 evrov. Kljub precej ugodni ceni je bil urad ob nakupu deležen nekaterih očitkov, da gre za razmeroma potratno vozilo, ki v ozračje izpusti tudi več škodljivih plinov kot primerljiva vozila.