Anders Behring Breivik je svoj manifest na 1500 straneh poslal stotinam svojih znancev na spletu, to pa le 90 minut preden je detoniral bombo v centru Osla. V manifestu so se nahajale tudi povezave na novinarske članke, bloge in ostali material, ki ga je Breivik uporabil, da bi dokazal nevarnost, ki preti zaradi multikulturalizma.

Medtem je analiza, ki jo je opravil informacijski strokovnjak Rolf Froysa, pokazala, da številne povezave pravzaprav ne vodijo na nobeno spletno stran. Manifest je napisan po vzoru tistega, ki ga je napisal ameriški terorist Ted "Unabomber" Kaczynski, velik del Breivikovih zapisov bi lahko označili kar za plagiat Američanovega manifesta. Ko so Kaczynskega enkrat ujeli, so oblasti v njegovem manifestu našli beležke, ki jih je šifriral, šifre pa so razrešili šele čez deset let.

"Bil sem zgrožen, ko sem videl, koliko stvari je Breivik vzel od Unabomberja. Takrat sem se vprašal, če morda tudi njegov manifest vsebuje podobne kode," je povedal Froysa. Zatem je ustvaril program, ki testira povezave v dokumentu in našel 46 "slepih" povezav. Vsi poskusi, da ponovno vzpostavijo njihovo zvezo, so propadli, po natančni analizi cifer v povezavah pa so našli strašljiv vzorec.

"Naenkrat sem ugotovil, da vse kaže na to, da gre pravzaprav za GPS koordinate," razlaga Froysa. Prve koordinate, ki jih je testiral na Google Maps, so kazale neposredno na železniško postajo v centru Liverpoola, preostanek številk pa se je prav tako ujemal s pomembnimi lokacijami po vsej Evropi, poroča britanski Telegraph.

Spomnimo, Breivik je norveški policiji povedal, da je on samo del večje mreže desničarskih ekstremistov. Froysa in njegova ekipa so svoja odkritja prijavili policiji, na spletu pa so vzpostavili majhen forum, v katerem okoli 300 strokovnjakov s področja matematike in kodiranja skuša pomagati v nadaljnjih preiskovanjih.

"To bi zlahka lahko bila šala in prevara, ki je del Breivikove piarovske strategije. Vseeno pa moramo do konca preiskati njegove dokumente," je zaključil Froysa.