Izgredi v Londonu so se pričeli, potem ko je policija prejšnji četrtek ustrelila Marka Duggana, sicer prebivalca severno londonskega predela Tottenham. Hitro se je pojavila prva skupina na Facebooku, ki je bila posvečena Dugganu, zanimanje policije in medijev pa je pritegnila objava na strani, ki je podpihoval nezadovoljstvo. Poleg tega je policija precej pozornosti namenila Twitterju in objavam, ki so jih izgredniki delili z zasledovalci. V objavah so večinoma opisovali svoja dejanja in kam gredo naprej. Nekateri so celo objavili fotografije ropanj in sežiganja policijskih avtomobilov.

Tviti, ki omenjajo britansko poštno številko in londonske izgrede (foto: Google)

Kljub veliki pozornosti, ki so jo oblasti posvetile Facebooku in Twitterju, pa se je kmalu izkazalo, da je z naskokom največ prometa informacij v zvezi z izgredi preteklo s pomočjo BBM-ja (BlackBerry Messenger).

Glavne razloge, zakaj je BBM tako priljubljen med izgredniki, so razložili s pomočjo nedavne raziskave, ki je pokazala, da ima več kot tretjina britanskih najstnikov BlackBerryjeve naprave, ki so cenejše od Applovih izdelkov ali pametnih telefonov, ki uporabljajo operacijske sisteme Android. Poleg tega je BBM brezplačen in omogoča komunikacijo posameznika z množico, ki pa je policija ne more takoj izslediti. Da bi BBM-jevi uporabniki svoje pogovore obdržali tajne, si med seboj izmenjajo PIN številke, kar policiji izredno uteži delo.

Podjetje Research in Motion, ki izdeluje BlackBerryje, se je na novico, da je njihov aparat gonilo za komunikacijo med izgredniki, odzvalo s sočutjem do vseh, ki so jih izgredi prizadeli, pripravljeni pa so tudi sodelovati z oblastmi, da bi jim pomagali do informacij, ki krožijo po BBM-ju. Tako bi se lahko izkazalo, da komunikacija s pomočjo BBM-ja ni tako zasebna, kot so upali izgredniki, a pri podjetju še niso razkrili, koliko podatkov bodo delili s policijo.

Foto: Izgredi so se iz Londona razširili še na Birmingham, Bristol in Liverpool

Londončanko je sram: "Boriti bi se morali za pravi razlog, ne pa razbijati lastnine, ker je zabavno"

Zaradi nemirov v Angliji so prestavili dve nogometni tekmi