Angleška zveza (Fa) je danes odpovedala tudi prijateljsko nogometno tekmo Anglije in Nizozemske, ki bi morala biti v sredo na stadionu Wembley. "Z obžalovanjem moramo sporočiti, da smo zaradi izgredov prisiljeni odpovedati prijateljski obračun z Nizozemci," so pri angleški zvezi zapisali v sporočilu za javnost. Novico sta prek socialnega omrežja twitter že potrdila tudi nizozemski reprezentant John Heitinga in angleški Rio Ferdinand.

West Ham in Charlton sta po pogovorih s policijo dobila priporočilo, naj prestavita dvoboja v Londonu, ker so policijske sile potrebne za reševanje nemirov, zato je treba javne dogodke z večjo mero tveganja prestaviti na drug termin. Zaskrbljeni so tudi prireditelji olimpijskih iger v Londonu leta 2012, saj so izgredi med drugim zajeli tudi bližino nekaterih pomembnih olimpijskih objektov.

Angleška zveza je novico sporočila v zadnjem hipu, še preden so se nizozemski reprezentanti, ki so se na tekmo pripravljali v domačem taboru, odpravili na pot proti Londonu. Za prijateljsko tekmo na Wembleyju je bilo do sedaj prodanih že okoli 70.000 vstopnic.

"Ostali bomo na Nizozemskem. Res škoda," je sporočila Monique Kessel, predstavnica za stike z javnostmi pri nizozemski zvezi.

"Nemiri v Londonu so se tako razplamteli, da policija potrebuje vse razpoložljive može za vzpostavljanje reda in miru. Glede na to, da bi takšen spektakel, kot je bil predviden za Wembley, prav tako potreboval ustrezne varnostne ukrepe, je 'padla' edina pametna odločitev, da se tekma odpove," so še sporočili iz nizozemske zveze.

Angleška zveza se je za odpoved tekme odločila po posvetu s policijo, ker so policijske sile potrebne za reševanje nemirov, zato je treba javne dogodke z večjo mero tveganja prestaviti na drug termin. Zaskrbljeni so tudi prireditelji olimpijskih iger v Londonu leta 2012, saj so izgredi med drugim zajeli tudi bližino nekaterih pomembnih olimpijskih objektov.

Že pred tem so bile po priporočilu policije prestavljene tudi tri tekme angleškega ligaškega pokala. West Ham, Charlton Athletics in Crystal Palace so odpovedali današnje tekme prvega kroga pokala Carling.

Foto: Izgredi so se iz Londona razširili še na Birmingham, Bristol in Liverpool

Val nasilnih izgredov in plenjenja, ki se je začel v londonskem okrožju Tottenham v soboto zvečer, je danes ponoči še tretji dan divjal po ulicah britanske prestolnice. Nasilje se je razširilo še na Birmingham, Bristol in Liverpool ter nekaj drugih mest. Policija, ki poskuša zajeziti izgrede z okrepljenimi enotami, je izvedla že več sto aretacij. Angleški reprezentant Wayne Rooney je prek Twitterja pozval k ustavitvi nasilja: "To je sramotno za našo državo. Nehajte, prosim."