Nekateri so sicer rahlo dvomeči, saj najtežje preizkušnje Thiaga še čakajo, hkrati pa niso prepričani o njegovi popolni predanosti Blaugrani. Njegov oče je nekdanji brazilski nogometaš Mazinho (leta 1994 je bil z Brazilijo svetovni prvak), ki je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da so pred podpisom nove pogodbe z Barco obstajali celo stiki z Realom. Odmevala je tudi Mazinhova izjava, da je njegov sin tako velik talent, da bi uspel v katerem koli drugem klubu. Thiago je julija vendarle podaljšal pogodbo z Barco, a pred tem je bila njegova odkupna klavzula le deset milijonov evrov.

Ker ima Thiago brazilsko in špansko državljanstvo, se je pojavilo vprašanje, za katero reprezentanco bo igral v članski konkurenci. V vseh mlajših selekcijah je branil španske barve - nazadnje na evropskem prvenstvu do 21 let. Tam je pritegnil pozornost brazilskega selektorja Menezesa, ki je odgovornim pri brazilski zvezi naročil, naj Thiaga prepričajo, da sprejme brazilski poziv. Menjava reprezentance je sicer možna, dokler nogometaš za določeno izbrano vrsto ne zaigra na uradni članski tekmi. Thiago je bil odločen, da bo igral za Španijo, nasproti pa mu je šel selektor Furije Vicente del Bosque, ki ga je prvič vpoklical za jutrišnjo tekmo proti Italiji.

Če bo na zelenici v Bariju preživel vsaj trenutek, potem bo dal Španiji večno zaobljubo. Braziliji ostaja v tolažbo, da je njen klic pripravljen sprejeti Thiagov mlajši brat Rafinha Alcantara (prav tako član mlajših selekcij Barce), ki svoje prihodnosti ne vidi v španski reprezentanci, saj je na njegovi poziciji vezista preprosto prevelika konkurenca.