To je bil močan udarec za avtoriteto Valdana in začetek njegovega konca. Hipoma je postalo jasno, da s Portugalcem ne bo mogel dolgo sodelovati, še posebno, ker je Argentinec v preteklosti kritiziral Mourinha v kolumnah osrednjega španskega športnega časnika Marca. "Mourinho nikoli ni bil vrhunski igralec, zato med tekmami kot trener ne zna improvizirati," je zapisal oni dan leta 2005. Na začetku skupnega sodelovanja sta se obnašala diplomatsko in trdila, da ne bo težav, saj naj bi oba želela najbolje za Real. V zakulisju je bila zgodba drugačna. Dokončno je počilo, ko je Mourinho pozimi zahteval novega napadalca. Valdano je trdil, da te potrebe ni, zato se je portugalski strateg obrnil neposredno na predsednika. Čigava beseda več velja, se je potrdilo, ko je v Madrid prišel Emmanuel Adebayor.

"Rad bi se zahvalil predsedniku Perezu in generalnemu direktorju Joseju Angelu Sanchezu, ki sta prisluhnila mojim željam," je dejal Mourinho, ki o Valdanu ni želel govoriti. Argentinec je bil uradno še vedno direktor nogometnega oddelka, a se je kmalu povsem odmaknil od sprejemanja odločitev - njegova edina naloga je postala predstavljanje uradnih klubskih stališč v javnosti. Mourinho je tako dobil pomembno bitko, do zmage v vojni pa je moral počakati do konca sezone, ko je pri Perezu dosegel, da se z Valdanom prekine pogodba. Prvi mož kluba je sicer iskal kompromis, a čeprav je z nekdanjim argentinskim reprezentantom spletel močne prijateljske vezi, mu ni ostalo drugega kot da svoj (drugi) galaktični projekt popolnoma veže na portugalskega trenerja.

Kmalu zatem je sledila sprememba klubskega organigrama, kjer so se na novo dodelile naloge in odgovornost posameznega delovnega mesta. Na Mourinhovo pobudo je Real prevzel angleški model, kjer trener sprejema vse odločitve, ki se tičejo nogometne stroke. Sedaj on odloča o okrepitvah, hkrati pa bdi nad celotnim mladinskim pogonom. Edina nadrejena sta mu Perez in Sanchez, a njuna pooblastila se tičejo zgolj določanja višine proračuna, ki je namenjen za nove igralce in plače. Strukturna sprememba je zajela še dokončen prihod Zinedina Zidana, ki je v teoriji postal "direktor prvega moštva", v praksi pa Mourinhov svetovalec.

"Dobra klubska struktura ne zagotavlja uspeha, a zato slaba struktura zagotovo pomeni neuspeh. Real ima vse pogoje, da vzpostavi najboljši možen način sprejemanja odločitev, kar nam je v enem letu uspelo doseči. Sedaj vse poteka na moderen in perfekten način. Struktura, ki ni prilagojena sedanjim zahtevam časa, ti prinaša neuspeh. Zdaj ima vsak član kluba določene svoje naloge," je Jose Mourinho analiziral spremembe, po katerih je postal menedžer ekipe - enako kot sta v Angliji Alex Ferguson pri Manchestru Unitedu in Arsene Wenger pri Arsenalu.

Drugačna struktura je kmalu dala prve rezultate. Ker se ključne odločitve sprejemajo v krogu trojice Mourinho-Perez-Sanchez, informacije iz kluba ne uhajajo več. Najbolj so nastradali novinarji časnikov Marca in AS, ki svojih bralcev ne morejo več razveseljevati z "ekskluzivnimi novicami", saj so vse letošnje okrepitve lahko napovedali zgolj s pomočjo tujih novinarjev - a namesto dan prej, dan kasneje. Denimo preko portugalskih, ki so kot prvi poročali, da je Fabio Coentrao odpotoval v Madrid, kjer bo podpisal pogodbo z Realom, celotno zgodbo pa je madridska sedma sila zgolj povzemala. Podobno je bilo ob prestopih Nurija Sahina in Raphaela Varaneja, ko so novinarji Marce odpotovali v Nemčijo oz. Francijo, da so prišli do informacij.

Nepripravljeni so se znašli tudi ob uradni novici Reala, da sta Sergio Ramos in Pepe podaljšala pogodbi, potem ko je v določenih fazah (predvsem pri Pepeju) kazalo, da je zelo daleč od dogovora. "Sedaj pridejo novice v javnost, ko to hoče klub in ne takrat, kot to hočejo novinarji," je z nasmeškom na obrazu na eni od tiskovnih konferenc povedal Mourinho. Uveljavitev lastne besede znotraj kluba je tako "The Special One" dosegel, sedaj pa mora svojo kakovost še bolj uveljaviti na igrišču. Rad se pohvali, da njegova moštva najbolje igrajo v drugi sezoni skupnega dela, zato bodo pričakovanja pri Realu v naslednjih mesecih mnogo večja kot zgolj slavje v španskem kraljevem pokalu.