S tem je dal tudi vedeti, da si lahko kolesarji Mark Cavendish, Tony Martin, Mark Renshaw, Matthew Goss, Bernhard Eisel, Marco Pinotti ter preostala pisana mednarodna druščina 27 kolesarjev, ki so skupaj sestavljali domala že odlično moštvo, lahko poiščejo drugo klubsko sredino. Ekipa, ki jo je Stapleton sestavil v sezoni 2007, žensko pa dve sezoni prej, predvsem na temelju ozdravljene nemške ekipe T-Mobil, je postala simbol prenovljenega kolesarstva s posebno zmagovito mentaliteto in etičnostjo v športu. Predvsem mladi val je v tem obdobju štirih let nanizal neverjetnih 484 zmag na mednarodnih dirkah, od tega 54 na etapah največjih tritedenskih dirk Toura, Gira in Vuelte. Trenutno spadajo med tri najmočnejše ekipe.

Uspehi, kot je pet etapnih zmag Cavendisha, slavje Martina v Grenoblu ter zelena majica Cavendisha na francoskem Touru, so samo zadnji veliki spev, ki je v ožji regiji v tem večletnem obdobju generiral za vsaj 300 milijonov evrov sponzorske vrednosti v glavnih medijih. Kljub izjemnim naporom je Stapleton dobil nikalni odgovor pri kar nekaj multinacionalnih, potencialnih sponzorjih (HTC, Motorola). Vložek naj bi bil do 12 milijonov evrov. Morda preveč. Poznavalci ugibajo, da so glavni razlogi za mrk ene najbolj prepoznavnih ekip splet okoliščin Stapletonovih dogovarjanj ter še vedno previden pristop velikih podjetij pri vlaganju v kolesarstvo z nerazčiščenimi primeri Contador, US Postal z Armstrongom... Ob tem je ironično, da je prav Stapleton najbolj pomagal čistiti šport in ga graditi na drugačnih etičnih osnovah.

No, nekateri poznavalci namigujejo, da bo ekipa še vedno obstajala, vendar brez nekaterih najdražjih kolesarjev. Menedžerski manever, ki je bil že viden, vendar je vprašanje, ali je to način dela cenjenega menedžerja. No, kakor koli, team HighRoad, kot je originalno ime ekipe, bo druga ekipa iz skupine osemnajstih iz ProToura, ki bo ugasnila ob koncu sezone. Belgijska ekipa Omega Lotto bo šla z razcepitvijo dveh sponzorjev na pol. Del Omega k ekipi Quick.step, kjer je tudi mladi Idrijec Jan Tratnik, drugi del Lotto na svoje.

Sponzorska turbolenca, ki v cestnem kolesarstvu bazira povsem na pokroviteljih ekip (denar iz obtoka TV-pravic in stavnic kot pri drugih panogah se na račune ekip pač ne steka), bo očitno obrnila vizualni obročnik ekip malce drugače. V Avstraliji že sestavljajo ekipo GreenEdge (McEwen, O'Grady). Status ProToura bosta nemara ohranili oziroma dobili ekipi Boruta Božiča, Vacansoleil in sedanja ekipa Marka Kumpa Geox, ki je med tistimi kolesarji, ki še nimajo pogodbe za leto 2012 in je tako kot Cavendish ter druščina v bobnu iskanja novega delodajalca.