Primož Kozmus, zlati olimpijec in svetovni prvak v metu kladiva, je zmagal s 76,38 m, rekord stadiona pa ni bil njegov cilj. Nina Kolarič (Ptuj) je slavila v skoku v daljino (6,44 m) pred Nino Kokot (Velenje, 6,25 m), vendar ni izpolnila norme B (6,65 m) za SP. Neuspešna v lovu za vozovnico za SP sta bila tudi zmagovalca na 200 m, Gregor Kokalovič (Krka, 21,36, norma B 20,70) in Sabina Veit (Štajerska, 23,79, norma 23,30). Slednja je bila prva tudi v soboto na 100 m.

Brent LaRue (Mass) je sobotni zmagi na 400 m dodal še prvo mesto na tej razdalji z ovirami, kjer je tekel pod 50 sekundami ter z 49,88 dosegel enega izmed najboljših dosežkov tega DP. Tretje prvo mesto si je pritekel še v štafeti 4 X 400 m in postal najuspešnejši udeleženec slovenskega DP, na katerem je tekmoval prvič.

Rožle Prezelj (Kranj) je pred SP državni naslov v skoku v višino osvojil z 2,22 m, Boštjan Buč (Velenje), slovenski prvak na 3000 m zapreke, pa je za test pred SP izbral to razdaljo brez ovir in zmagal z 8:25,83. Dva naslova, na 800 in 1500 m, sta poleg Veitove osvojila tudi 18-letni Tomaž Rozmarič (Panvita Murska Sobota) in 17-letna Maruša Mišmaš (Špela Grosuplje).

Drugi dan DP sta se najbolj izkazali Ratejeva in Šutejeva. Ratejeva je še vedno četrta po izidih sezone na svetu (65,89 m). Na DP je na drugi tekmi po enomesečni prekinitvi tekmovanj zaradi operacije dvakrat presegla 61 m, z 61,52 m v prvi ter 62,33 m v četrti seriji. "Zadovoljna sem z DP. Cilj so bili meti prek 60 m, kar mi je uspelo. Forma se dviguje in grem na SP z lepo popotnico. Do SP pa imam še 20 dni, da popravim tehniko, saj bi že danes lahko vrgla tri metre več. Preveč na silo mečem in preveč na trdo tečem, in nato ne pospešujem dovolj pred izmetom, pa tudi s konico kopja imam še nekaj težav," je rezerve opisala Ratejeva.

Šutejeva je po uspešno preskočeni višini 4,50 m skušala preskočiti še 4,62 m in izboljšala svoj slovenski rekord. Tega je dosegla 15. maja na univerzitetni tekmi v mestu Athens na jugovzhodnem delu ZDA (4,61 m). S tem izidom je še vedno na 13. mestu na svetu v tej sezoni. "Šele teden dni delam zalet s 16 koraki. Poleg tega pa v zadnjem času nisem skakala z daljšimi palicami. Malo se še lovim, vendar gre vse bolje. S skoki sem kar zadovoljna. Pred SP me čaka še univerzijada na Kitajskem. Tam bom nastopila z lepo popotnico, pa še časovni pas bo podoben kot na SP," je dejala Šutejeva, mladinska svetovna podprvakinja iz Pekinga (2006). Lani je bila prvič v finalu v članski konkurenci in na evropskem prvenstvu v Barceloni zasedla deseto mesto (4,35 m), tudi na prvenstvo v Španijo pa je odšla z višino 4,50 m, ki jo je dosegla na DP.

Kozmus je začel s 73,71 m, nadaljeval pa s 74,92, 74,79 m. Po neveljavnem četrtem poskusu je končal s 75,69 in 76,38 m. "Pričakoval sem, da bom dosegel več. Imam še tehnične težave, vendar sem prepričan, da jih bom do Daeguja odpravil. Tam pa si želim finala, kar je bil tudi moj osnovni cilj v tej sezoni," je pojasnil Kozmus.

LaRue je osvojil tri zlate medalje. "Dober vikend je bil to zame, zelo sem vesel. Danes sem sicer skušal teči normo A (49,40), zato nisem najbolj zadovoljen. Zadovoljen pa sem, ker stalno tečem pod 50 sekundami. To je moje prvo DP in prikazal sem dobre predstave," je dejal LaRue. Normo B za SP je zgrešil za osem stotink, vendar v Daeguju ne bi mogel tekmovati, tudi če bi bil tokrat hitrejši, ker je šele nedavno dobil slovensko državljanstvo. Nekdanji mnogobojec je v sedaj svoji paradni disciplini tekmece prehitel za skoraj sekundo in pol, saj je Marko Macuh (Postojna) drugo mesto osvojil z 51,53. Zadnji je bil v cilju trener LaRueja, 52-letni Albert Šoba (1:03,55).

Kolaričeva je imela tri prestope, največ pa je zmogla v svojem drugem poskusu. "Nisem zadovoljna, saj sem si želela izpolniti normo za SP, ki se mi letos izmika. Imam še dve tekmi, da jo dosežem, ter končno tudi dober občutek, ker mi je uspelo popraviti največjo napako v zaletu. Na zadnjih tekmah sem se na koncu skoraj povsem ustavila, namesto da bi izkoristila hitrost," je pojasnila Kolaričeva.

Veitova, na 200 m je bila pred Kristino Žumer (23,86), bo normo za SP še lovila tako v posamičnem kot štafetnem nastopu, Kokalovič pa ne. V soboto je bil na 100 m drugi (10,32), tretji Jan Žumer (Mass, 10,46), ki pa drugi dan DP ni branil naslova na 200 m. "Škoda, da nisem imel prave konkurence, poleg tega pa je pihal še veter v prsi. Norme ne bom več lovil, ker potujem na univerzijado na Kitajsko," je zmajeval z glavo Kokalovič.

Poleg Žumra je v finalu na pol stadionskega kroga manjkal tudi Matic Osovnikar (Mass), slovenski rekorder na 100 in 200 m. Po sobotni zmagi na 100 m je na še enkrat daljši razdalji nameraval osvojiti še drugo zlato, vendar je nastop odpovedal.