Dosežek, ki je visel v zraku, a si ga praktično nihče ni upal napovedati naglas. Bronasta kolajna male kolesarke iz Ledin, v hribih med Idrijo in Žirmi, je prva kolajna gorskih kolesark v elitni konkurenci olimpijskega krosa. In to točno leto pred olimpijsko preizkušnjo v Londonu. Uspeh slovenske reprezentance je s petim mestom dopolnila Blaža Klemenčič, razočarala pa ni niti Nina Homovec (25. mesto).

"Dokazali smo, koliko zares veljamo. Le kdo ima dve kolesarki med deseterico, kaj šele med peterico. Ne samo to, kdo je pred nami, fascinantno je to, kdo vse je za nami. In koliko točk UCI smo znova dali na kup na olimpijsko kvoto. To je to, vsak je na svojem mestu," je žarel Robert Pintarič, selektor in trener Klemenčičeve. Vroč dan in trasa z dolgim strmim klancem ter manj tehnično zahtevnim, sicer hitrim spustom, so bili kot nalašč za najboljši slovenski gorski kolesarki. Medtem ko se je 38-letna Norvežanka že takoj po startu odlepila od konkurence in si prilepila peto evropsko titulo, je bila Klemenčičeva v navezi s Poljakinjo Majo Wloszczowsko dolgo kot prva zasledovalka. "Po mojem je Blaža preveč vlekla Majo, po mojem bi morala le bolj varčevati moči za finiš. No, če ji ne bi še veriga dol padla v zaključku," je nastop varovanke komentiral Pintarič. Prenesel je tudi njeno izjavo, da je vozila pač od starta do cilja na polno, da je dala od sebe največ, kar je zmogla.

Obe, Klemenčičeva s številko sedem in Žakljeva s številko pet, sta startali tudi iz prve startne vrste. Prvič. "V uvodnem krogu nisem mogla slediti najboljšim. Gunn-Rita nas je takoj šolala. Tudi Maje, Blaže in Eve Lechner (13. mesto), nisem mogla držati," je začetek opisala Žakljeva. V nadaljevanju tridesetkilometrske preizkušnje v šestih krogih je mala Tanja še enkrat dokazala, zakaj je prava zlata prinašalka. "Verjetno je bilo odločilno to, da se nisem izčrpavala v lovu, pač pa ohranila svoj ritem. Ko sem v drugem delu najprej ujela Lechnerjevo, potem še Kalentijevo, sem vedela, da so to moji trenutki. Ko sem ujela še Blažo in Wloszczowsko, sem videla, da sta obe bolj utrujeni. Slednja je potem uporabila nekaj več izkušenj. Zadovoljna sem z bronom, a se do zadnjega nisem sprijaznila, da je v igri tudi srebro. Vroč dan, dolgi in strmi klanci ter izjemno dobro počutje v okviru reprezentance so pač prispevali k temu, da je vse tako dobro uspelo," je Žakljeva opisala praktično prvo veliko tekmo v elitni konkurenci, kar zadeva evropska in svetovna prvenstva.

Zanimivo, da so bile na zmagovalnem odru nemara res kolesarke treh generacij. Norvežanka je imela kar svoje desetletje. "Opazila sem, da sem v dobri formi, da imam močne noge, zato sem začela zelo agresivno. Nič nisem želela izgubljati na začetku. Ko je moj motor začel delovati, sem vozila v svojem ritmu," je za norveške medije opisovala petkratna evropska prvakinja Gunn-Rita Dahle Flesja. Legendarna Norvežanka se je po nizu bolezni, poškodb in materinstvu vrnila na sceno predvsem z enim motivom - London 2012, zlato z EP pa jo je dokončno vrnilo na vrh.