Prvi dan prvenstva je gledalce ogrela Marija Šestak, ki v troskoku ni imela konkurence v Snežani Rodič, ki je tik pred prvenstvom zbolela za pljučnico, kar ji bo v boju za vrhunsko uvrstitev v Južni Koreji pobralo precej moči. Šestakova je imela v svojih skokih ogromno rezerve, najboljši dosežek, 14,18, pa je dosegla v tehnično najslabšem skoku.

Za pravi vrhunec prvega dne so poskrbeli sprinterji, ki so pokazali najhitrejši tek sezone. To vseeno ni bilo dovolj, da bi kdo izpolnil normo, a sta blestela predvsem Matic Osovnikar in Gregor Kokalovič, ki je poskrbel, da je dal slovenski rekorder iz sebe zadnje atome moči, da ga je prehitel.

"Po spodbudnem času v polfinalu (dosegel je enak rezultat kot v finalu - 10,3 - op. p.) sem si rekel, da se ne bom preveč sekiral zaradi rezultata. Zavedal sem se, da sem zamudil lepo priložnost za normo, a sem se skušal čim bolje osredotočiti na finale. Toda v finalu nisem dobro startal, zato sem tekel preveč na silo. Vmes me je začela močno boleti stegenska mišica, zato sem med tekom celo razmišljal, da bi odnehal. Ni se mi velikokrat zgodilo, da bi me med tekom kaj uščipnilo, zato me kar skrbi," je pojasnil Matic Osovnikar, ki je zaradi poškodbe odpovedal nedeljski nastop na 200 metrov, in dodal: "Vsekakor je pri najboljšem dosežku sezone nekaj kapelj pelina, saj se zavedam, da sem izpustil lepo priložnost za normo. Vremenske razmere so bile namreč izjemne, kar je v atletiki precejšnja redkost. Vendar moram gledati naprej. Dokler bodo možnosti za normo, bom naredil vse, da jo dosežem."

"V zadnjem obdobju sem se bolj posvetila treningu, a lahko rečem, da sem na državno prvenstvo prišla dobro pripravljena. Tek sicer ni bil optimalen. Najbolj si želim, da bi pred svetovni prvenstvom tekmovala še dvakrat, da bi prišla v Južno Korejo čimbolj utečena," je svoj nastop ocenila Marina Tomič, slovenska naslednice Brigite Bukovec v teku na 100 metrov z ovirami.