150 žerjavistov in drugih delavcev v Luki Koper je neprekinjeno stavkalo že od prejšnjega petka. Stavkajoči zahtevajo predvsem vzpostavitev varnega delovnega okolja in ureditev nadzora ter s tem delovnih razmer pri izvajalcih pristaniških storitev oziroma tako imenovanih podpogodbenikih, ki naj bi bili prisiljeni k množičnim kršitvam delovnopravne zakonodaje. Uprava Luke je sicer prepričana, da je stavka nezakonita, in je zato zoper 23 članov stavkovnega odbora začela postopke za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Stavka je do konca tedna povzročila že za več kot milijon evrov škode.

92 članov šteje najelitnejša posadka slovenske policije, specialna policijska enota. Sestavljajo jo vrhunsko izurjeni posamezniki iz policijskih vrst, njihove naloge pa obsegajo protiteroristične akcije, aretacije hujših zločincev, varovanje najvišjih tujih in domačih predstavnikov ter določenih objektov, po potrebi pa tudi pomoč kolegom v modrih uniformah. V prvi polovici letošnjega leta so specialci izvedli že 81 akcij, lani pa v vsem letu 90.


925 milijonov ljudi po ocenah Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo strada po vsem svetu. Kljub temu vsako leto zavržemo kar okoli 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse globalno pridelane in proizvedene hrane. Največkrat zavržena hrana med smetmi konča še povsem užitna. Povprečen Evropejec sicer kupuje več hrane, kot je potrebuje, saj po nekaterih ocenah vsako leto zavrže od 95 do 115 kilogramov živilskih izdelkov.

71.000 potnikov je minuli konec tedna prestopilo slovensko-hrvaško mejo na mejnem prehodu Gruškovje, zaradi česar so nastajali zastoji, vozniki pa so morali po več ur čakati v kolonah. Ob tako veliki gostoti prometa čakalnih dob na najbolj obremenjenih prehodih praktično ni mogoče skrajšati, predvsem pri potnikih, ki ne prihajajo iz Evropske unije, pa že temeljni postopek mejnim organom vzame kar nekaj časa. Najboljša rešitev je zato preusmeritev na bližnje manjše mejne prehode, ki so bistveno manj obremenjeni, vendar to možnost izbere le manjši delež potnikov. Minuli konec tedna je, za primerjavo, maloobmejne mejne prehode Zavrč, Središče ob Dravi, Ormož in Zgornji Leskovec, ki so mejnemu prehodu Gruškovje najbližji, prestopilo le 12.000 potnikov.