Premierni nastopi so vam doslej vedno sijajno uspevali. Ali prvo prvenstvo med elito čakate napeti?

S tem, da bom prvič na evropskem prvenstvu med elito, se sploh ne obremenjujem. Nastop jemljem kot dirko svetovnega pokala. Mogoče sem lani ob nastopih na svetovnem in evropskem prvenstvu čutila večji pritisk, ker sem bila zadnje leto med mlajšimi članicami. Tokrat se lahko malce v šali pomilujem, da je tokrat le prvič.

Na lestvici UCI ste šesta Evropejka. Kakšna so pričakovanja?

Pričakujem vrhunsko uvrstitev. Če se v svetovnem pokalu pripeljem med deseterico, to na evropskem pomeni še precej višje. Morda je tekmovanje za katero od konkurentk le malce nižje na prioriteti. Delijo se le mavrične majice svetovni prvakinji, evropska prvakinja ni vidna, vendar zame razlike v pristopu ni velike. Ker bomo verjetno startale po lestvici UCI, mi to res prinaša prvo startno vrsto, iz katere na svetovnih pokalih še nisem začela. Tam sem začenjala le iz druge in tretje vrste. Uvodni del je v krosu zelo pomemben. V ozadju hitreje pride do zapletov, spredaj se lahko osredotočiš nase in težko gre kaj narobe. Pričakujem, da bo tudi proga tehnično zahtevna.

Po prvenstvu na Slovaškem sledita svetovna pokala na Češkem in v Italiji ter svetovno prvenstvo v Švici. Vsaka dirka bo imela še dodatno težo, saj lovite točke UCI za ohranitev olimpijske kvote, kjer ste Slovenke trenutno tretje?

Če me vprašate, me nič ne more razočarati. Verjamem, da bomo Slovenke uspešne in da se bomo kot reprezentanca izkazale. Tudi o prijetnem vzdušju v ekipi ne dvomim. Zaradi niza štirih dirk v petih tednih nismo odšle na predolimpijsko tekmo v London. Podobno je ravnal del konkurence. Z Nino Homovec bova kot ekipa Orbea Geax s Slovaške odšli kar na Češko, od tam pa neposredno v Italijo, morda tudi Švico.