Atletsko novico dneva je včeraj na tiskovni konferenci sporočil direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž. "Pred desetimi minutami smo z naslova USTAF (Ameriška atletska organizacija - op. p.) prejeli obvestilo, da z njihove strani ni nobenih ovir pri Brentu LaRueju, ki je pred kratkim dobil slovensko državljanstvo, da bi lahko začel tekmovati za novo državo. Sporočila smo se zelo razveselili in takoj bomo tudi zavihali rokave. IAAF (Mednarodna atletska federacija - op. p.) bomo v najkrajšem času poslali prošnjo, da bi Brent lahko čim prej tekmoval za Slovenijo. To se lahko zgodi na tri načine. Da pridobi dovoljenje takoj, prihodnje leto ali najkasneje leta 2013. Na svetovnem prvenstvu v Daeguju bomo pri IAAF zato čimbolj lobirali," je aktualno zgodbo o LaRueju, sijajnemu tekaču na 400 m in 400 m z ovirami, predstavil Mikuž.

V nadaljevanju je dobil besedo Mitja Butul: "Zelo smo zadovoljni, da lahko nov stadion v Kopru, ki je edini v Sloveniji z modro stezo, gosti tako veliko tekmovanje. Prepričan sem, da smo si pridobili zaupanje atletske zveze z minulim delom, ko smo se večkrat izkazali kot zelo dobri organizatorji. Verjamem, da se na Obali obeta vrhunska atletska predstava, na kateri bodo nastopili vsi najboljši slovenski atleti."

Formalno imajo atleti čas za dosego norm za svetovno prvenstvo do 15. avgusta, toda tekma v Kopru bo ena zadnjih večjih preizkušenj. Zato se bo upravni odbor Atletske zveze Slovenije sestal že v ponedeljek, ko bo potrjeval potnike za Južno Korejo. Izmed atletov, ki še nimajo norme, bodo jutri in pojutrišnjem najbolj pod drobnogledom sprinterji Matic Osovnikar, Gregor Kokalovič in Jan Žumer, sprinterka Sabina Veit in skakalka v daljino Nina Kolarič. Po naslovu mladinske evropske prvakinje Barbare Špiler v metu kladiva ne gre pričakovati, da bi mlada Brežičanka na DP postavila normo za nastop v Daeguju, kar pa s trenerjem Vladimirjem Kevom tudi sicer nimata v načrtu.

Najzanimivejša preizkušnja v Kopru bo v ženskem troskoku, kjer se bosta za naslov državne prvakinje pomerili Marija Šestak in Snežana Rodič. Šestakova bo lahko pokazala, da je bila nedavno dosežena norma A na domačem stadionu plod dobre pripravljenosti. Zelo motivirana bo tudi Rodičeva, ki bo tekmovala na domačem stadionu. Nastopa na koprskem objektu se veseli tudi Primož Kozmus, ki je po besedah Butula tam dosegel vse svoje rekorde z izjemo članskega.

Zanimivo bo videti, kako je pred vrhuncem sezone v Južni Koreji pripravljena metalka kopja Martina Ratej, kar velja tudi za druge atlete, ki so si z dobrimi nastopi priborili vstopnico za svetovno prvenstvo.