Po poročanju časnika Večer sta bila Pukšič in Petek razrešena nekrivdno, čeprav sta bila uradna razloga njunega odstrela slabi poslovni rezultati in nezadovoljiva rast prihodkov. Razmere v podjetju s 75 zaposlenimi so celo toliko alarmantne, da utegne Marifarm doleteti insolventnost, če se poslovanje ne izboljša korenito. V podjetju, ki je pod nadzorom mariborske mestne politike (Brumnova je članica SDS in mariborska mestna svetnica), bo potrebna temeljita reorganizacija, novega stalnega direktorja pa naj bi izbrali čez tri mesece.

Milana Petka je presenetil torkov odpoklic. "Uradno sem zdaj na dopustu in v tem času bom premislil, ali bom nadaljeval delo v Marifarmu ali ne," nam je dejal nekdanji poslanec LDS, ki je službo v Marifarmu dobil maja 2009. "Iz trditev Brumnove bi se dalo izluščiti sklep, kot da je v Marifarmu vse narobe. Nesporno je res, da je bila naložba načrtovana v drugačnih ekonomskih razmerah, podjetje je tudi moralo najeti posojilo za financiranje gradnje, kar zdaj znižuje poslovni izid. Podjetje ima tudi premalo prihodkov iz subjektivnih in objektivnih razlogov. Vendar je dejstvo tudi to, da poslujemo najbolje doslej, kar se se odraža v številkah. Z obglavljenjem poslovodstva bo načrte zdaj še težje izpolniti."

Več kot 36 milijonov evrov vredna naložba v novo tovarno Marifarm naj bi pomenila nov mejnik v farmacevtski dejavnosti javnega zavoda Mariborske lekarne. Objekt na Teznem je bil namreč zasnovan v skladu z najsodobnejšimi farmacevtskimi standardi, direktor Pukšič pa je ob odprtju junija 2009 napovedal, da bodo že čez tri mesece začeli proizvodnjo tablet, mazil in drugih farmacevtskih proizvodov, pri čemer naj bi za neko ugledno farmacevtsko podjetje proizvajali in pakirali 10 do 15 (generičnih) zdravil.

A se ta napoved ni nikoli v celoti udejanjila. Lani so v Marifarmu izvajali predvsem dodelavne posle za pet Krkinih zdravil. Celovite lastne proizvodnje generikov pa še ni in je še nekaj časa ne bo. Ta čas v Marifarmu izdelujejo štiri prehranska dopolnila (holestar, fitostas, ganimun, astaxantha) in medicinski pripomoček regenflex zoper bolečine v sklepih. S spletne strani Marifarma bi utegnili tudi sklepati, da je za podjetje zelo pomembna kongresna dejavnost; ponudba za najem konferenčne dvorane je namreč prva in najbolj udarna informacija, ki dočaka obiskovalca te domače strani.

Zategadelj ni presenetljivo, da podjetje že od odprtja tovarne posluje z veliko izgubo. V letu 2009 je Marifarm ustvaril za 1,74 milijona evrov čiste izgube, lani pa se je izguba povzpela na kar 4,64 milijona evrov. O vprašljivi utemeljenosti naložbe v visokotehnološki proizvodni obrat veliko izpove podatek, da so lanski prihodki od prodaje v višini 1,73 milijona evrov komajda zadoščali za pokrivanje stroškov dela (1,72 milijona evrov)! Zamenjano vodstvo je načrtovalo, da naj bi prihodke letos povečali za tri milijone evrov, izgubo bi zmanjšali na 2,5 milijona evrov. Družba ima sicer v lasti 225.000 delnic Krke, ki so ta čas vredne 13,5 milijona evrov, vendar so te zastavljene za najem 23,6 milijona evrov posojila pri Novi KBM, ki so ga porabili za gradnjo tovarne.

Odstreljeni Pukšič, ki je že zapustil Marifarm, za Dnevnik včeraj ni bil nedosegljiv. Spomladi je dejal, da so že ob zagonu podjetja predvidevali, da bo Marifarm prvih pet let posloval z izgubo. Spremenjene gospodarske razmere pa so po njegovih besedah še dodatno zaostrile razmere na farmacevtskem trgu. Zmanjšala se je potrošnja zdravil in galenskih izdelkov, manjše so tudi potrebe po dodatnih proizvodnih zmogljivostih, znižale so se cene zdravil in preostalih izdelkov na tem trgu.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si