"Želimo pojasniti, da se je Mercator znašel na objavljenem seznamu kršiteljev delovnopravne zakonodaje zaradi zadeve iz leta 2008, ko si študent, ki je v Mercatorju delal preko študentske napotnice, ob pričetku novega študijskega leta ni uspel pravočasno zagotoviti nove, zato je dan ali dva delal brez napotnice," je trgovec zapisal v sporočilu za javnost. Kot je tudi navedel, je kršitev ugotovila inšpekcija, ki jih je tudi oglobila.

"Ob tem poudarjamo, da si v Mercatorju kot družbeno odgovorno podjetje in zaradi velikega obsega dela prizadevamo povsem spoštovani zakone, posebej delovnopravno zakonodajo," so še izpostavili v podjetju in izrazili prepričanje, da brez vednosti, zakaj gre, ne bi bilo prav Mercatorja postaviti ob bok resnim kršitvam delovnopravne zakonodaje.

Zavod za zaposlovanje je v sredo objavil dva seznama delodajalcev, ki so po ugotovitvah inšpektorata kršili zakon o zaposlovanju in delu tujcev ter ki so kršili zakon o urejanju trga dela in želeli posredovanje brezposelnih na prosta delovna mesta.

Gre za dve evidenci delodajalcev (pravnih oseb in samostojnih podjetnikov), ki so kršili predpise s področja delovnopravne zakonodaje, zaposlovanja in dela tujcev ter zaposlovanja in dela na črno.

Na seznamu kršiteljev zakona o zaposlovanju in delu tujcev je 614 kršitev delodajalcev na dan 30. julij 2011, za katere je zavod od inšpektorata za delo prejel informacijo o pravnomočno ugotovljenih prekrških. Na seznamu kršiteljev zakona o urejanju trga dela - to je evidenca delodajalcev z negativnimi referencami - pa je 42 delodajalcev, ki so želeli posredovanje kandidatov na prosta delovna mesta in za katere je inšpektorat za delo izrekel 47 pravnomočnih sankcij.