Skupaj z Blažo Klemenčič sta na čelu zelo ambiciozne sedemčlanske gorskokolesarske reprezentance, ki je trenutno tretja v ženskem delu lestvice boja za olimpijske kvote za preizkušnjo 11. avgusta 2012 na londonskem predmestju. Čast slovenskega gorskega kolesarstva bodo v tej vzdržljivostni disciplini v nedeljo branili še Nina Homovec ter že od četrtka dalje mladinka Tina Perše, mladinca Gregor Dimic in Rok Korošec ter mlajši član Urban Ferenčak, vsi letos že z lepimi mednarodnimi uspehi.

Evropsko prvenstvo na meji s Češko je namreč prvo v nizu udarnih dirk drugega dela sezone. Takoj po prvenstvu stare celine sledita dve dirki svetovnega pokala. V češkem Novem mestu na Moravskem (14. avgust), ki ga poznajo predvsem tekači na smučeh, in italijanski dolini Val di Sole (21. avgust), ki šteje kot finale niza sedmih dirk. Že prvi teden v septembru pa bo na sporedu še svetovno prvenstvo v švicarskem Champeryju. Prav za tri dame slovenskega MTB bo to eden ključnih delov že vroče predolimpijske vročice. Preteklo nedeljo je bila na posestvu Hadleigh v Essexu, približno uro vožnje vzhodno od centra Londona, predolimpijska generalka, vendar brez naših, čeprav slovenska trojka trdno drži dve startni mesti, kolikor jih za trideseterico na startni črti izbere vsaka od prvih osmih reprezentanc. Skromna finančna sredstva in koledarsko natrpan avgust so razlog za izpustitev generalke.

Slovenske gorske kolesarke so namreč zgodovinsko visoko. Držijo tretje mesto na lestvici olimpijskih kvalifikacij, za Kanado in Francijo, ter z lepo prednostjo pred Švico, ZDA in Norveško. Tanja Žakelj je na svetovni lestvici UCI trenutno sedma, Klemenčičeva 12., Homovčeva pa 40. Ob upoštevanju Američank in Kanadčank s Pendrelovo, ki je dobila olimpijski test, so med Evropejkami na šestem, devetem in 27. mestu. Da se želje in domet obeh kapetank vrti okrog teh številk, potihoma celo na zmagovalnem odru, kažejo tudi zadnje preizkušnje svetovnega pokala. Klemenčičeva je bila sedma in osma, Žakljeva pa na dveh dirkah deveta in 12.

"Med članicami v elitni kategoriji bom na prvenstvih res vozila prvič, vendar je zame evropsko prvenstvo isto kot svetovni pokal," trdi 22-letna Tanja Žakelj, ki je prepričljivo slavila tudi na državnem prvenstvu pred tremi tedni. Blaža Klemenčič pred odhodom še vedno ni želela razkriti misli za Dnevnik, saj je užaljena zaradi (pre)skromne kvote v obsegu zapisanih besed. Glede na podatke, ki jih je zbral trener Robert Pintarič, pa bi proga njegovi 31-letni osebni varovanki na travnatem terenu z umetnimi skalnimi odseki morala ustrezati. Škofjeločanka, ki že ima kolajne z evropskega in svetovnega prvenstva, vendar v daljši, maratonski različici krosa, na veliki skok na stopničke čaka že nekaj časa. Na udarnost vražjih gorskih kolesark, kot si je za trojček Žakljeva sposodila ime iz športne zgodovine alpskega smučanja, ne nazadnje kažejo tudi visoki cilji Nine Homovec. "Pred zadnjim ciklusom sem nemara naredila napako pri uporabi višinskega šotora. Če mi je za uvodni del sezone to koristilo, sem drugi ciklus v juniju in juliju vozila slabše. Nisem bila prava. S šotorom nisem še enkrat tvegala. Po treningu sodeč sem znova hitra. Imam visoke cilje," ne skriva ambicij 26-letna kolesarka iz Črnega Vrha, ki je bila 18. na drugi dirki sezone svetovnega pokala.