Tako kot lošinjski so vsi ti otoki na spisku državnega programa zaščite, skupno jih je 688, ki je bil sprejet pred tremi leti, s čimer so želeli preprečiti razprodajo nacionalnega naravnega bogastva. Večina tega impresivnega popisa nenaseljenih otokov je v zasebni lasti, otoke pa že več let prodajajo prek nepremičninskih agencij.

Ko so pred petimi leti otoček Smokvica v šibenskem arhipelagu prodali anonimnemu ruskemu kupcu, je to izzvalo odpor javnosti. Zato so sprejeli zakonsko določilo, s katerim so lastnike zavezali, da jih najprej ponudijo mestu in občini, kasneje pa še državi. Če je soditi po primerih Orude in Palacole, ni bilo ne z lokalnega niti z nacionalnega vidika nikakršnega zanimanja za nakup.

Zdaj očitno ni več nikakršnih zakonskih ovir, da bi otoke prodali zasebnim kupcem, pravi Rikardo Badurina, ki se v imenu solastnikov že pogaja s potencialnimi kupci. Naši predniki so na teh otokih gojili ovce, danes pa nihče več noče upravljati posestvev, tako da bi otoka radi prodali za 5,8 milijona evrov.

Po hrvaških predpisih pa tujci ne morejo kupovati kmetijskega zemljišče, kamor sodita tudi otoka, razen prek firm, registriranih na Hrvaškem. Zato so lastniki otokov sprožili postopek za spremembo namembnosti, in sicer tako, da bi se bi se otoka lahko razvijala kot rekreativno-turistične coni.

Za Orudo in Palacolo naj bi se zanimala Bernie Ecclestone in njegova bivša soproga Slavica, vendar sta od te namere odstopila ravno zaradi številnih zakonskih ovir, piše zagrebški Jutarnji list.