V filmu glavno junakinjo, ki jo igra Nicole Kidman, zlorabijo prebivalci vasi. Maščuje se jim tako, da jih da ubiti.

"Zaključni prizor Dogvilla spominja na Utoyo na zelo neprijeten način," je dejal von Trier. Obenem je izrazil ostro kritiko nad skrajno desno dansko ljudsko stranko DVP in njeno vodjo Pio Kjaersgaard zaradi njenega pristopa do priseljencev in islama.

Od strankine politike do Utoye, kjer je umrlo 69 pretežno mladih članov norveške laburistične stranke, je bila "direktna smer", je dejal režiser.

Stranka DVP je v zadnjih desetih letih pomagala obdržati na oblasti desnosredinsko vlado, ne da bi bila formalno njen del, vendar pa si je zagotovila, da je upoštevala njene poglede, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na režiserjeve opazke se je odzval predstavnik stranke Soren Espersen rekoč, da se mu zdi zanimivo, da je to izjavil "deklarirani nacist, ki ustvarja perverzne filme, ki so navdihnili Breivika pri njegovih dejanjih".

Z oznako nacist je imel Espersen v mislih pripombe, ki jih je režiser izrekel na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. "Razumem Hitlerja, vendar menim, da je naredil nekaj slabih stvari," je tedaj dejal von Trier. "On ni 'dober fant', a ga deloma razumem in malce simpatiziram z njim," je dodal. Zaradi tega so ga pregnali s festivala.