Podrobnosti sestanka na finančnem ministrstvu niso komentirali, poudarjajo pa, da gre za usklajeno prakso posvetovanja, izmenjave mnenj in pogledov na osnutek zakona, ki je še v fazi medresorskega usklajevanja.

Pravna podlaga, ki bo podlaga za uvedbo davčnih blagajn, je v fazi intenzivne priprave, na ministrstvu pa predvidevajo, da bo vlada predlog obravnavala v kratkem, v DZ pa naj bi ga predvidoma posredovala septembra.

Žveglič je po sestanku za STA poudaril, da ministrstvo nima ocene, koliko kmetov bi moralo imeti davčne blagajne. Sestanka so se poleg predstavnikov sindikata udeležili še predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in vinarjev.

"Dogovorjeni smo, da bodo pripravili določene podatke, potem se še enkrat dobimo do 15. avgusta in poskusimo vnesti določene rešitve," je dejal Žveglič. Predlog zakona, kot je trenutno pripravljen, za Žvegliča ni sprejemljiv.

Predsednik sindikata kmetov ob tem opozarja, da ministrstvo nima podatkov, ki bi morali biti podlaga za predlog zakona. "Nimajo podatkov, koliko kmetov bi bilo zavezancev za bančno blagajno, nimajo podatkov, kakšen obseg storitev ti bodoči morebitni zavezanci opravljajo, niti nimajo ocene, koliko je tu gotovinskega poslovanja," je kritičen Žveglič.

Meni, da v sistem davčnih blagajn ne bi smele spadati kmetije, ki so obdavčene po normiranih stroških. "Naša generalna pripomba pa je, da bi bile kmetije, ki se ukvarjajo izključno s proizvodno dejavnostjo in tudi operirajo z gotovino (prodajo ali kupijo kakšno tele, prodajo mimo zadrug kako zelenjavo), popolnoma izvzete iz davčnih blagajn," pravi Žveglič, ki ostaja optimist, da bodo našli rešitev.

Ministrstvo želi z zakonom predvsem zagotoviti učinkovitejši nadzor nad gotovinskim poslovanjem, posledično pa zagotoviti povečanje javnofinančnih prihodkov na področju davka na dodano vrednost in tudi ostalih dajatev.

Po mnenju ministrstva bi uvedba davčnih blagajn, ki se od običajnih registrskih blagajn razlikujejo po tem, da omogočajo dodatno zaščito podatkov, otežila naknadno prirejanje prometa davčnih zavezancev in povečala preglednost gotovinskega poslovanja.