Kralj Harald in kronski princ Haakon sta v tišini stala, ko je govornik bral imena 77 žrtev strelskega pohoda. Norveški voditelji so potem poslušali violinista Arveja Tellefsena, ki je igral mračno glasbo norveškega skladatelja Oleja Bulla.

Breivik je bombne sestavine kupil na Otoku

Včeraj je potekalo več pogrebov, vključno s pogrebom sedemnajstletnega dekleta turškega porekla Gizem Dogan. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu se je v Trondheimu udeležil slovesnosti, ki je potekala na prvi dan ramadana. Obred so opravili na nogometnem igrišču, ker je bila lokalna mošeja premajhna, poroča BBC.

Norvežani za strožje kazni

Raziskava javnega mnenja je pokazala, da na Norveškem narašča splošni pritisk po ostrejših kaznih za resne zločine. Anketa za časopis Verdens Gang je pokazala, da 65 odstotkov ljudi meni, da so kazni v norveškem pravosodnem sistemu prenizke, več kot polovica pa jih je priznala, da se je njihov pogled na to spremenil po tragediji 22. julija.

Pravosodni minister Knut Storbeget pa je na to dejal: "Poslušati moramo in imeti razpravo, ne pa sprejemati naglih zaključkov. Pomembno je, da se politika ne oblikuje v stanju panike."

Hitler bi ga dal na plakat: Breivik naj bi šel pod nož, da bi bil videti bolj "arijski"

Premier Stoltenberg je posvaril proti ukrepom, ki bi omejili svobodo ljudi. "Na tem mestu bi prosil, da se izognemo začetku lova na čarovnice zaradi izražanja drugih," je dejal norveški premier.

Vendar pa so predstavniki desno usmerjene Napredne stranke namignili, da bodo skušali doseči strožje pravosodne ukrepe. Per Sander, predsednik parlamentarnega pravosodnega komiteja in član omenjene stranke, je napovedal razpravo "o kaznih, policijskih preiskavah in vsem drugem. Moja stranka je vedno hotela to. Verjamem, da bomo sprejeli nove ukrepe," je povedal za Reuters.

Zasliševanje Breivika se bo poostrilo

32-letni Anders Behring Breivik je priznal, da je izvedel napada – prvega z avtomobilsko bombo v središču Osla, pri čemer je umrlo osem ljudi, in pa množično streljanje na otoku Utoya, v katerem je umrlo 69 mladih članov vladajoče laburistične stranke. Policija je sporočila da bo ta teden pričela ostreje kot prej zasliševati Breivika.

Med cilji tudi kraljeva palača? Breivik je na zaslišanju priznal več tarč