Norveška (statistika proti Sloveniji: 5 tekem, 4 zmage, en remi; razlika v golih 12:3): Norveška reprezentanca zadnjih deset let ni blestela. Po zelo uspešnih devetdesetih je sledilo več kot desetletno obdobje brez uvrstitve na veliko tekmovanje (leta 2000 so igrali na EP tudi proti Sloveniji - 0:0). Toda Norvežani se spet vzpenjajo, kar pa nikakor ni presenetljivo. Na klop se je namreč vrnil oče uspehov med letoma 1990 in 1998 Egil "Drillo" Olsen. Norveško je popeljal na dve svetovni prvenstvi in postal najboljši selektor v zgodovini te skandinavske države. Slovi kot eden prvih strokovnjakov, ki se je nogometa lotil na študiozen način. Menil je, da Norveška ni imela dovolj kakovostnih nogometašev, da bi se enakovredno merila z velesilami, zato je skušal izumiti model igre, s katerim bi lahko premagovali tud najboljše. In uspelo mu je. Z igro dolgih podaj proti visokim napadalcem, ki so jih spremljala hitra krila, je Norveško popeljal do osmine finala SP 1998 v Franciji. Odkar se je Olsen pred dvema letoma vrnil na selektorsko mesto, se Norveška spet vzpenja (na lestvici FIFA za 48 mest), čeprav v svojih vrstah nima zvezdnikov iz zvenečih evropskih klubov. Slovenija ima proti Norveški enega najslabših medsebojnih izidov. Še posebno boleča sta spomina na "porciji" 0:4 v kvalifikacijah za EP 2000 in 0:3 za SP 2006 v Oslu na stadionu Ullveaal, kjer je bil Olsen 27 tekem zapored neporažen.

Najpomembnejši nogometaši: brata John Arne in Bjorn Helge Riise, Brede Hangeland (vsi Fulham), Morten Gamst Pedersen (Blackburn), Erik Huseklepp (Bari), John Carew (Stoke City).

Položaj v kvalifikacijah za EP 2012: 10 točk po petih tekmah v skupini H, kar zadošča za tretje mesto ob istem številu točk kot Portugalska in Danska.

Švica (5 tekem, 3 zmage, 1 remi, 1 poraz; razlika v golih 11:5): Švicarji so igrali na zadnjih štirih velikih tekmovanjih. Švicarski nogomet je v vzponu, a reprezentanca igra slabše v kvalifikacijah za EP 2012. Še posebno svetla naj bi bila prihodnost, kajti z mlajšimi selekcijami delajo odlično. Reprezentanca do 21 let je letos izgubila šele v finalu evropskega prvenstva, pred dvema letoma pa so bili igralci do 17 let svetovni prvaki. Podobno kot pri Norvežanih je glavni zvezdnik ekipe selektor. Razlika je le v tem, da imajo Švicarji močnejšo zasedbo po imenih nogometašev, celo najmočnejšo v skupini. Selektor Ottmar Hitzfeld je v nogometu dosegel praktično vse, čaka le še na odmevnejši dosežek z reprezentanco. Lani na svetovnem prvenstvu mu ni uspelo, kajti Švicarji so končali nastope po predtekmovanju. Švicarji imajo proti Sloveniji boljši medsebojni izkupiček, a na račun prijateljskih tekem. Ko je šlo zares, je Katančeva ekipa v kvalifikacijah za SP 2002 dosegla eno najpomembnejših zmag v Baslu, ko je edini gol dosegel Sebastijan Cimerotič.

Najpomembnejši nogometaši: Diego Benaglio (Wolfsburg), Philippe Senderos (Fulham), Johan Djouru (Arsenal), Gokhan Inler (Napoli), Valon Behrami (Fiorentina), Tranquillo Barnetta, Eren Derdiyok (oba Bayer Leverkusen).

Položaj v kvalifikacijah za EP 2012: 5 točk iz petih tekem v skupini G. Pred Švico sta z enajstimi točkami Anglija in Črna gora.

Albanija (5 tekem, 0 zmag, 2 remija, 3 porazi; razlika v golih 1:5): Albanci v zadnjem času igrajo vse bolje, kar razkriva tudi pogled na kvalifikacijsko skupino za EP 2012, v kateri se pod vodstvom hrvaškega stratega Josipa Kužeta kar uspešno kosajo z Romunijo, BiH, Belorusijo in Francijo. Še posebno so nevarni na domačem igrišču, kjer so že znali pripravljati presenečenja. Slovenija proti Albaniji nikoli ni izgubila, a z njo je vedno imela obilo dela, tudi v kvalifikacijah za EP 2000, ko so Katančevi fantje dvakrat morali napeti vse moči, da so dobili šest zelo pomembnih točk v boju za pot v Belgijo in na Nizozemsko.

Najpomembnejši nogometaši: Edmond Kapllani (Augsburg), Erjon Bogdani (Cesena), Lorik Cana (Lazio), Altin Lala (Hannover).

Položaj v kvalifikacijah za EP 2012: 8 točk iz šestih tekem v skupini D, kar Albanijo uvršča na predzadnje, šesto mesto. Toda isto število točk ima Romunija, razlika do druge Belorusije, ki ima tekmo več, pa je dosegljive štiri točke.

Ciper (6 tekem, 1 zmaga, 2 remija, 3 porazi; razlika v golih 5:11): Ciper je nekoč spadal med eksote, danes je na nogometni lestvici precej višje. To dokazujejo predvsem klubi, v katere veliko vlagajo, medtem ko reprezentanca še ni na tej ravni. Da ciprskemu nogometu denarja ne primanjkuje, potrjuje tudi podatek, da igrajo prav vsi reprezentanti v domači ligi. Tudi prva zvezdnika Ioannis Okkas (rekorder po številu nastopov za Ciper) in Michalis Konstantinou (najboljši strelec v zgodovini reprezentance), ki imata izkušnje z igranjem za uglednejše klube v tujini. Ciprčani v seriji desetih tekem verjetno nimajo večjih možnosti za uvrstitev na eno od prvih dveh mest, a lahko prekrižajo načrte favoritom, kar so naredili že večkrat.

Najpomembnejši nogometaši: Ioannis Okkas (Anorthosis), Michalis Konstantinou (Omonia), Elisa Charalambous (Omonia), Constantinos Charalambidis (APOEL), Efstathios Aloneftis (Omonia).

Položaj v kvalifikacijah za EP 2012: 2 točki iz štirih tekem v skupini H z Norveško, kar Ciper uvršča na predzadnje, četrto mesto.

Islandija (2 tekmi, 0 zmag, 0 remijev, 2 poraza; razlika v golih 3:10): Islandija je pred leti, ko je držal vse niti v rokah Eidur Gudjohnsen, v ekipi pa je bilo še nekaj igralcev iz najboljših evropskih lig, pripravila več presenečenj. Takrat so bili Islandci resni tekmeci tudi najboljšim ekipam. Danes so na precej nižji ravni, blizu tiste, na kateri so bili leta 1996, ko jim je Sašo Udovič ob zmagi Slovenije s 7:1 zabil pet golov.

Najpomembnejši nogometaši: Hermann Hreidarsson (Portsmouth), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim), Kristjan Orn Sigurdsson (Honefoss), Helgi Danielsson (AIK Stocjholm).

Položaj v kvalifikacijah za EP 2012: 1 točka iz petih v skupini H z Norveško in Ciprom, kar Islandijo postavlja na zadnje mesto.