V zadnjih treh letih so v britanske bolnišnice sprejeli 98 otrok, starih med pet in sedem let, zaradi hude podhranjenosti kot posledice anoreksije in drugih motenj hranjenja, ki jih ponavadi povezujemo predvsem z mladostniki in odraslimi. V istem časovnem obdobju so sprejeli še dodatnih 99 otrok, starih osem in devet let, poleg tega pa še 400 10 do 12- letnikov in zastrašujočih 1500 najstnikov, starih med 13 in 15 let.

Ultra suhi idoli

Navedeno pa sploh še ni vse. V zadnjem letu se je število mladostnikov, mlajših od osem let, podvojilo. In govorimo le o najhujših primerih, ko otroci tako zelo shirajo, da so njihova življenja resno ogrožena. Najverjetneje, tako britanski DailyMail, je še mnogo več otok, ki imajo podobne motnje hranjena, pa jih starši še niso hospitalizirali.

Statistike britanskega državnega zdravstvenega zavoda opozarjajo na vse večjo nevarnost mladih, pravzaprav otrok, še posebej deklic, da postanejo obsedeni s suhostjo. Mnogo jih idealizira ultra-suhe manekenke in zvezdnike, ki jih vidijo v časopisih ter na televiziji, ter poskušajo shujšati do enake mere v upanju, da jim bodo kar se da podobni. Višji predstavniki zdravstvene stroke in nutricionisti opozarjajo, da otroci že pri rosno mladih letih razvijajo nezdrav odnos do hrane.

''Odstradaj stran puberteto''

Še posebej na udaru so deklice, ki se med seboj primerjajo, včasih celo tekmujejo, katera lahko izgubi več kilogramov, ko še niti en zapustijo osnovne šole. Susan Ringwood, izvršna direktorica dobrodelne organizacije, ki se bori z motnjami hranjenja, Beat, je povedala, da so nekatere tako prestrašene, da kasneje, ko preidejo v puberteto, začnejo same sebe stradati, ker se bojijo razvijajočih se oblin in si želijo obdržati otroško ''koščeno'' postavo. ''Promovirana idealna postava ženske danes je tista, ki jo imajo dekleta, ne odrasle ženske. Punčke vidijo dekleta in ženske na naslovnicah revij in mislijo, da morajo tako izgledati. Dobesedno si želijo 'odstradati puberteto stran'.''

Nedavna raziskava YMCA je dokazala, da je več kot polovica najstnic še pred dopolnjenim 14 letom bila na dieti. Ena od sedmih uživa shujševalne tablete, ena od 20 pa pije odvajala. Predstavnik organizacije pove, da ''mladi poskušajo biti kar se da privlačni in se zgledujejo po zvezdnikih in modelih, ki jih vidijo na slikah in ekranih, ne vedo pa, da jih večina sploh ni videti tako, saj so slike računalniško popravljene.''

Neprestano se v Angliji zaradi motenj hranjena zdravi 90000 Britancev in Britank, največ med njimi je deklet, starih med 19 in 25 let. Uradne številke kažejo, da je anoreksična ena od 200 ženski ter eden od 2000 moških, vendar oblasti verjamejo, da je to število veliko večje. Osem odstotkov žensk in en odstotek moški trpijo za bulimijo.