"V prvi polovici letošnjega leta smo poslovali bolje kot v enakem obdobju lani. Kot smo pričakovali, uvajanje naprednih sistemov merjenja in 'pametnih' števcev izboljšuje situacijo na trgu električnih števcev ter merilne opreme v Evropi. V prvem polletju je prišlo tudi do večjih političnih sprememb na Bližnjem vzhodu, kar predstavlja nov izziv za Iskraemeco. Trenutno v poslu vladata čas dopustov in poletno zatišje, ko se pripravljamo na drugo polletje, ki bo v polnem zagonu," so povedali v družbi, ki jo kot glavni izvršni direktor vodi Dieter Brunner.

Večino proizvodov prodajo v države Evropske skupnosti, še dobro tretjino v druge tuje države, na slovenskem trgu pa ustvarijo le 6,6 milijona evrov (2010) prihodkov od prodaje. "Trend upadanja prodaje industrijskih števcev se pričakovano nadaljuje. Število trgov, na katere prodaja indukcijski program, se vsako leto zmanjšuje, pričakuje se tudi nadaljnji upad," so zatrdili v Iskraemecu in dodali, da so v primerjavi z letom 2009 povečali prodajo pametnih števcev, "ne glede na dejstvo, da se na evropskih trgih še ni začela množičnejša zamenjava". "Največja rast prodaje v obdobju od 2012 do 2013 se pričakuje prav v tem segmentu," so pojasnili.

Kakšne rezultate pričakujejo letos, niso razkrili, se bodo pa na njih gotovo odrazili učinki poslovne in finančne reorganizacije, ki je samo lani poleti vodila v odpuščanje več kot sto zaposlenih. V minulem letu je sicer število zaposlenih tako v matični družbi kot skupini padlo za petino, na 899 oziroma 957. Temu primerno so padli tudi stroški dela, vendar zgolj v proizvodnji (za slabih sedem odstotkov), saj so v administraciji in razvoju stagnirali, v prodaji pa so se močno povečali. "V zadnjem letu smo se začeli posvečati izboljševanju učinkovitosti proizvodnje. Želimo vzpostaviti popolnoma gladek pretok proizvodnega procesa z zmanjševanjem vseh časovnih in materialnih izgub med proizvodnim procesom," so pojasnili.

tomaz.modic@dnevnik.si