Zadnja dirka pred poletnim premorom v formuli ena - elitno avtomobilistično tekmovanje se bo nadaljevalo šele 28. avgusta v Belgiji - ponavadi na Madžarskem mine v hudi vročini in prahu. Letos pa so dirkači doživeli vremensko spremembo, saj jih je ob nič kaj poletnih temperaturah (17 stopinj Celzija) pred in med dirko spremljal še dež, ki je tudi pomešal vrstni red prav pri vrhu.

V dežju in nenehno spreminjajočih se razmerah se je najbolje znašel nekdanji svetovni prvak iz leta 2009. Prav ob jubileju, nastopil je na 200. dirki, je Button na koncu imel dobre tri sekunde naskoka pred Vettlom in dosegel 11. zmago v karieri.

"Ne vem zakaj, toda takšne razmere mi ustrezajo. Podobno je bilo ob moji prvi zmagi prav tukaj pred šestimi leti, pa tudi letos v Kanadi. Zmagal pa sem, ker sem hiter. Tudi če ne bi deževalo, bi bil podobno dober. Res pa je, da je bilo zelo težko in včasih se je bilo umetnost že samo obdržati na stezi," je ocenil zmagovalec. Button je letos že zmagal v Kanadi v podobno kaotičnih razmerah, ko je dirka zaradi prekinitev v dežju trajala kar štiri ure in je v zadnjem krogu prehitel Vettla.

Hamiltona neumnosti stale zmage

Z manj postanki v boksih bi bržkone zmagal njegov moštveni sotekmovalec Lewis Hamilton. Svetovni prvak iz leta 2008 je namreč vodil največji del dirke, toda počel tudi neumnosti in zapravil zmago. Najprej se je na stezi zavrtel in izgubil vodstvo, nato pa moral po zadnji menjavi pnevmatik - pri mehanikih je bil skupno kar petkrat - še na kazensko vožnjo skozi bokse, saj je pri svojem obračanju na stezi oviral Paula di Resto. Namesto veselja ob prvem mestu je tako Britanca čakalo razočaranje na četrtem.

Na stopničkah je bil še svetovni prvak in vodilni v skupnem seštevku Vettel. Nemec je po slabši prejšnji dirki doma v Nemčiji, ko je ostal brez stopničk, tokrat po sobotni kvalifikacijski zmagi sicer začel odlično in ubranil vodstvo, toda v petem krogu zapeljal preveč široko v zavoj in Hamilton je švignil mimo njega. Nekaj krogov pozneje je podoben napad uprizoril še Button in tudi on prišel mimo Nemca; Vettel je z redkimi premori nato zadržal tretje mesto, pred koncem pa je po napaki Hamiltona prišel do drugega in tam ostal do ciljne črte. Tretji pa je bil Alonso: Ferrarijev dvojec je slabo začel, saj sta oba dirkača na startu izgubila nekaj mest, nato pa sta se tako Alonso kot Felipe Massa vračala v ospredje. Pri tem je bil uspešnejši Španec, saj je bil na koncu tretji, Massa je končal kot šesti.

Mercedesa znova razočarala

Obratno pot so izbrali pri Mercedesu. Tako Michael Schumacher kot Nico Rosberg sta bila v prvih krogih še v boju s Ferrarijema za mesta pod vrhom, nato pa začela izgubljati. Rosberg je prišel do cilja na devetem mestu, veteran Schumacher pa je, kot že velikokrat doslej pri Mercedesu, moral priznati premoč slabotni tehniki; okvara menjalnika ga je prisilila v odstop.

Odstopil je tudi Nick Heidfeld, potem ko je njegov Lotus Renault zajel ogenj; pred tem je bil Nemec pri mehanikih nenavadno dolgo in v ekipi so pojasnili, da se je del dirkalnika pregrel in nato vžgal. Nenavaden pa je bil tudi postanek Jeroma d'Ambrosia, ki se je v boksih pri zaviranju zavrtel, njegovi mehaniki pri Virginu pa so se morali skriti v garažo, da jih ne bi zadel plešoči dirkalnik.

V skupnem seštevku SP je Vettel zdaj še povečal vodstvo; vsi njegovi najbližji zasledovalci so namreč danes končali za njim. Branilec naslova ima zdaj že 234 točk, danes petouvrščeni sotekmovalec Mark Webber je pri 149, Hamilton jih ima 146, Alonso 145, lovcem na Vettla, ki pa imajo vse bolj le še teoretične možnosti, pa se je pridružil še Button, zdaj ima 134 točk.