Šele 19-letni Sun Yang je z dosežkom 14:34,14 minute za 42 stotink sekunde izboljšal deset let in dva dni star rekord legendarnega Avstralca Granta Hacketta, ki je imel v lasti najstarejši svetovni rekord v 50-metrskem bazenu in ki je edini zdržal tudi v obdobju tako imenovanih visokotehnoloških kopalk. Kitajec si je rekord priplaval predvsem po zaslugi izredno hitrega plavanja v zadnjih 100 metrih.

Nedelja pa je potrdila tudi nesporno prvega plavalca tekmovanja. To je postal Američan Ryan Lochte, edini ob Sun Yangu, ki je na prvenstvu postavil svetovni rekord, saj je v nedeljo prepričljivo zmagal še na 400 mešano in si zagotovil še peto zlato medaljo na letošnjem tekmovanju. Lochte, ki je osvojil zlato, je imel pred drugouvrščenim rojakom Tylerjem Claryjem skoraj štiri sekunde naskoka. Seveda pa je Lochte le najuspešnejši plavalec na prvenstvu, saj je Rusinja Natalija Iščenko v sinhronem plavanju osvojila kar šest zlatih medalj in bila najuspešnejša tekmovalka nasploh.

V nedeljo so se na najvišjo stopničko povzpeli še Britanec Liam Tancock, ki je na 50 hrbtno za sedem stotink sekunde ugnal Francoza Camilla Lacourta, ter mešana štafeta ZDA s slovitim Michaelom Phelpsom, ki je bila dve desetinki sekunde hitrejša od Avstralcev, bron so osvojili Nemci.

V ženski konkurenci je v edini slovenski disciplini zadnjega dne, na 400 mešano, kjer je Radovljičanka Anja Klinar osvojila 12. mesto, zmagala Američanka Elisabeth Beisel, ki je imela prepričljive tri sekunde sekunde in pol naskoka pred Britanko Hannah Miley. Na 50 prosto je zlato osvojila dobra znanka slovenskih bazenov, Švedinja Therese Alshammar, z najboljšim letošnjim dosežkom 24,14, na 50 prsno pa Američanka Jessica Hardy.