Kot je na srečanju občinskih in mestnih odborov SDS v okviru letnega tabora stranke danes pojasnil Janša, je razlog za ločitev obeh volitev ta, da se bojijo součinkovanja parlamentarnih in predsedniških volitev.

Po Janševih besedah je sicer povsem očitno, da Slovenija potrebuje spremembo. "Tega se zavedajo pravzaprav vsi razen tistih, ki bi se tega morali zavedati," je dodal.

Prvak največje opozicijske stranke je tudi dejal, da zaradi slabega dela oziroma nedela aktualne vlade slovenska država vsak dan porabi 10 milijonov evrov več, kot ustvarimo. "Če bo šlo tako naprej do konca mandata in bodo volitve v rednem roku ali pa kakšen teden prej, potem bo Slovenija zelo blizu položaja, v katerem je danes Grčija," opozarja Janša.

Če bo to stanje trajalo do konca rednega mandata, je zato tudi veliko vprašanje, ali bo to situacijo mogoče rešiti brez neke izjemno trdne večine v DZ, meni Janša. Kot pravi, bo namreč "potreben cel naslednji mandat, da se situacija popravi".

Iz tega izhaja potreba po trdni večini v prihodnji koaliciji: "Ne mislimo prevzemati odgovornosti za stanje brez tega, da bi imeli zelo jasne garancije, da bo tisto, kar je potrebno storiti, v DZ tudi podprto in sprejeto."

Kot je še poudaril, pri zahtevah po predčasnih volitvah ne gre za politične kalkulacije, ampak za to, da bodo posledice sedanjega zadolževanja plačali vsi.

Probleme, na katere opozarjajo v SDS, pa se v slovenskem prostoru zamegljujejo, stranka pa je ponovno "glavna tarča napadov in laži". Namesto pogovorov o prihodnosti države se pogrevajo stare afere, meni Janša. Prav pomanjkanje tovrstnega dialoga je po njegovem povzročilo, da aktualna vlade v zadnjih treh letih ni imela neke prave orientacije, saj "od ljudi pravzaprav ni imela mandata na podlagi programov".