Ljubljančan, z 31 leti med najstarejšimi v konkurenci, je presenetil že dopoldan z 52,46, ko sicer ni izpolnil olimpijske norme A, a si je bržkone že zagotovil pot v London, popoldan pa je predvsem s slabim prihodom v cilj zamudil priložnost za enak izid kot zjutraj in kakšno mesto višjo uvrstitev.

"Ob prihodu v cilj sem zanesljivo dobil dve ali tri desetinke, nisem imel hitrosti in drsel sem počasi v cilj, zato so me nekateri prehiteli. Mislim, da sem imel lepo priložnost za finale, a nič hudega. Še vedno sem se uvrstil med najboljših 16 na svetu, kar mi na teh prvenstvih uspeva vse od leta 2001 in le malo plavalcev se lahko pohvali, da so bili celo desetletje med najboljšimi šestnajstimi na svetu. Imel sem priložnost za izid 52,1, a to je treba najprej odplavati," je bil samokritičen slovenski plavalec.

Mankoč je po tekmi še enkrat potrdil, da je prepričan, da je dopoldan že izpolnil normo za olimpijske igre v Londonu, čeprav je formalno za njo zaostal za desetinko, saj kot pravi, na olimpijskih igrah ne bo manj kot 16 nastopajočih na 100 delfin, zato ga to ne skrbi in norme sploh ne bo lovil. "Z nastopi v Šanghaju sem v celoti zelo zadovoljen. Med sezono kakšnih posebno dobrih izidov nisem postavljal, tukaj pa nato odplaval najboljše dosežke letos, kar je najpomembneje," je še povedal ilirijan in dodal, da je to bržkone njegova zadnja tekma na svetovnih prvenstvih, saj je malo verjetno, da bo leta 2013 plaval tudi v Barceloni, a pred dokončnimi odločitvami ga čakajo novi izzivi, prvi pa bo že decembrski nastop na Poljskem.

Zelo dobro je glede na sezono, polno poškodb in pomanjkanja treninga, nastopila tudi triglavanka Anja Čarman, ki je z 2:12,73 dosegla zanjo v tem trenutku zelo dober izid na 200 hrbtno, ki pa je zadostoval za 21. mesto. "Izida sem zelo vesela, saj je poškodba letos ogrozila mojo plavalno kariero in zelo sem vesela, da sem lahko trenirala, kolikor se je dalo. In tukaj se je nekako dobro izšlo. V tem trenutku je to kar idealno. Le na olimpijskih igrah sem bila hitrejša in poleg tega je to res moj najboljši izid," je povedala tekmovalka kranjskega kluba in priznala, da bo ena od naslednjih velikih nalog lov na olimpijsko normo.

Še tretji dober slovenski nastop je prikazala mladinka kranjskega Triglava Špela Bohinc, ki je nastopila na 800 prosto in z 8:45,86 plavala slabo sekundo slabše od osebnega rekorda ter osvojila 23. mesto. "Želela sem si plavati pod 8:40, a za prvo tekmo na svetovnem prvenstvu je v redu. Zdaj me čaka še mladinsko svetovno prvenstvo v Peruju in upam, da bom tam plavala bolje," je po tekmi povedala Bohinčeva, ki bi s tem izidom na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Beogradu osvojila kolajno. Da so njene želje malenkost višje od realnih ciljev, pa je potrdil tudi njen trener Borut Petrič, ki je bil zelo zadovoljen z nastopom svoje varovanke, a kot sam pravi, so na vsaki tekmi ne glede na izid še vedno tudi rezerve.