SKB, ki od leta 2001 posluje v okviru francoske skupine Societe Generale, je v polletju nadaljevala z uspešnim poslovanjem, so zapisali v danes objavljenem sporočilu za javnost. Kot pravijo, je skupina SKB, v kateri sta banka SKB in SKB Leasing, v prvih šestih mesecih kljub "še vedno neugodnim gospodarskim okoliščinam uresničila zastavljene strateške cilje in poslovna pričakovanja".

Rast bančnih prihodkov izvira predvsem iz obrestnih prihodkov, zlasti zaradi višje obrestne marže. Prihodki od obresti so se zvišali za dva odstotka na nekaj več kot 38 milijonov evrov. Čisti prihodki od provizij so porasli za 4,5 odstotka na 15,4 milijona evrov.

"S poslovanjem skupine SKB in delom njenih zaposlenih sem izjemno zadovoljen. Čeprav ohraniti visok nivo doseženega ni lahka naloga, je nenehna bitka, ima SKB vse možnosti in sposobnosti ostati vzorna banka," je ob rezultatih zapisal glavni izvršni direktor SKB Andre-Marc Prudent in dodal, da so doseženi rezultati odlični in dober pokazatelj, da je njihova poslovna usmeritev prava.

Skupina Abanka v polletju s 13,8 milijona evrov izgube

Skupina Abanka Vipa je po nerevidiranih rezultatih v prvem polletju beležila 13,8 milijona evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani ustvarila 9,5 milijona evrov čistega dobička. Nadzorniki matične banke, ki je polletne rezultate objavila 22. julija, so se v četrtek seznanili z rezultati, je danes objavila Abanka.

Bilančna vsota skupine je konec junija znašala 4,4 milijarde evrov, kar je dobre štiri odstotke manj kot pred letom dni.

Skupina je imela v polletju za 46,1 milijona evrov oslabitev in rezervacij, medtem ko so te v enakem obdobju lani znašale 20,5 milijona evrov. Čisti prihodki od obresti so se povečali za 11,2 odstotka na 44,7 milijona evrov.

Matična banka je, kot je objavila že 22. julija, v polletju beležila 15,1 milijona evrov izgube. Banka je pred slabitvami in rezervacijami, ki so znašale nekaj več kot 46 milijonov evrov, ustvarila 27,2 milijona evrov dobička.

Nadzorni svet se je v četrtek seznanil tudi s potekom aktivnosti v procesu prodaje večinskega deleža v Abanki Vipi, ki se nadaljujejo v skladu z načrti, so zapisali.

Delež banke prodajata konzorcij na čelu z družbo Sava in Zavarovalnica Triglav. Zavarovalnica Triglav ima v lasti 25,6 odstotka delnic Abanke in je njena najpomembnejša lastnica, postopke za prodajo deleža v Abanki pa je začela konec marca. Druga največja lastnica je s 23,83 odstotka delnic Sava, ki se je konec lanskega decembra s še nekaterimi drugimi lastniki združila v konzorcij, ki prodaja skupno 50,1 odstotka delnic Abanke.