To ji težko pričakovane kolajne v Aziji bržčas še ne bi prineslo, saj imajo najboljše metalke kopja ta hip vsaj desetmetrsko prednost. "Zdaj so želje in cilji manjši, zadovoljni pa bi bili že z uvrstitvijo v finale. Sami ste se lahko prepričali, v kakšnem stanju je," je realen trener Andrej Hajnšek, ki priznava, da sta se s svojo varovanko trudila priti na želeno raven, a so bile zdravstvene težave močnejše. "Telesno ni tako slabo pripravljena, bolj me skrbi tehnika meta, ki je bila na ljubljanskem mitingu zelo slaba. Za boljši rezultat potrebuje malo več sproščenosti, samozaupanja, popraviti mora nekaj malenkosti," je analitična ocena strokovnjaka, ki Ratejevo pozna do obisti.

Zaradi tega se niti ne gre čuditi, da je Hajnšek že pred sredinim nastopom v Ljubljani slutil, da kopje po enomesečni odsotnosti s tekem tokrat ne bo letelo po pričakovanjih. "Ko sva se peljala proti stadionu, je bila že v avtomobilu živčna. To se je videlo, čeprav sama tega ne bo priznala. Ko je tekmovalec pod stresom, pridejo na plano vse pomanjkljivosti," ocenjuje Hajnšek, ki za slabšo predstavo Ratejeve ni krivil nekoliko neugodnih vremenskih razmer ali pa težkih nog z napornih treningov. Kot pravi, bo Ratejeva do začetka svetovnega prvenstva tekmovala še na državnem prvenstvu, od tamkajšnjega (ne)uspeha pa bo odvisno, ali bo to tudi njena zadnja tekma pred začetkom šampionata.

"Če bo dodala vsaj tri, štiri metre, bomo zadovoljni, sicer bomo poiskali še kakšen miting. Nikakor pa na svetovnem prvenstvu ne potrebujemo rezultata. Lahko smo sproščeni," pravi Andrej Hajnšek, ki v Daeguju napoveduje boljši met Ratejeve kot v Berlinu pred dvema letoma (57,57 m), sicer pa za primarni cilj na dolgi rok že od leta 2006 izpostavlja olimpijske igre. "V Londonu želimo slišati Zdravljico. Od tega ne odstopamo, čeprav je malo grenkega priokusa, saj je bila Martina že to leto na vrhunski ravni. Na treningih je metala deset metrov več kot danes, ampak ji je višja sila zdaj to odvzela. A nimamo kaj. Tudi takšne stvari se zgodijo v življenju. Vzponi in padci so sestavni del profesionalizma," je pogovor sklenil Hajnšek.