Martinovićevo, ki je s seboj v vodo povedla večjo skupino prestrašenih kolegic in kolegov, da bi se s plavanjem rešili pred morilskim napadom Andersa Beringa Breivika, je rešila ribiška ladja.

Dekle je kolege pozivalo, naj bodo tiho in naj plavajo proti obali, čeprav je nekatere izmed njih zajela panika in so se želeli vrniti na otok. Svojo prijateljico Ose, ki jo je tudi zajela panika, je opogumljala in ji nekaj časa pomagala plavati, je zagrebški časnik povzel pričevanje Martinovićeve.

Povedala je, da so šele reševalci ugotovili, da je bila tudi laže ranjena v roko.

Preden se je odločila, da bo poskusila pobegniti z otoka, je poslala sporočilo staršem ter jih prosila, naj je ne kličejo nazaj, da ne bi pritegnila pozornosti Breivika. S kolegi se je skrila v gozdu, člani stranke, ki so ostali v poslopju na otoku, pa so jim sporočili, da se je Breivik napotil proti obali in naj zbežijo.

Martinovićeva je bila dovolj prisebna, da je pred plavanjem slekla oblačila, da bi lažje plavala, in je obdržala zgolj osebno izkaznico, da bi jo lahko identificirali. Staršema je, preden je šla v vodo, poslala sms sporočilo, da ju ima rada.

Je Breivik izbiral žrtve?

Proti morju se je odpravila, ko je Breivik streljal vsepovsod. "Ko je napadalec hodil po otoku in streljal, se je zdelo, da je nekatere želel ubiti, nekatere pa prizadeti. Če je bilo več ljudi v skupini, je ustrelil le enega. Zdelo se je, kot da bi si želel, da bi ostali trpeli," je dejala Martinovićeva.

Dodala je, da je v nekem primeru Breivik naletel na tri brate, ubil pa je enega. Tudi med dvema prijateljicama v objemu je umoril le eno, je še opisala dogodke Martinovićeva, ki ji je pri reševanju morda pomagalo tudi, da je končala policijski tečaj.

Truplo nekega znanca je zvlekla iz vode in ga prekrila. Videla je tudi truplo njegovega očeta, ki je bil varnostnik na otoku.

Njen oče, Džemal Martinović, je izjavili, da je življenje včasih kruto, ker se je prav zaradi strahu pred podobnimi grozotami leta 1992 odločil z družino zapustiti Sarajevo. Mislil je, da bo svoji družini tako zagotovil mir.

Vse o dogodkih na Norveškem spremljamo na enem mestu.