Po besedah direktorja družbe Viator & Vektor Logistika Bojana Novaka bo Viator & Vektor v roku 30 dni pripravil ukrepe za prisilno poravnavo, če bodo za to izpolnjeni pogoji, v nasprotnem primeru pa bo šla družba v stečaj. Banke upnice so se z Viator & Vektorjem pripravljene ponovno pogovarjati v primeru dokapitalizacije družbe.

Že zjutraj je predsednik upravnega odbora družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček zbranim protestnikom pojasnil, da pogovori z bankami upnicami doslej niso bili uspešni, a da mu je uspelo za isto mizo dobiti predstavnike vseh šestih bank.

Pavček je zbrane še zaprosil, naj počakajo na konec sestanka z bankami. "Boriti se grem z bankami, da poskusim doseči pozitivni odgovor," je poudaril in dodal, da se sestanka lahko udeleži tudi predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viator & Vektorju Marko Vučko, kar je slednji tudi storil.

Vučko je sicer delavcem dejal, da so se po njegovih virih banke že odločile in da so se pogajanja neuspešno končala že 30. maja. Neuspeh pri pogajanjih pa je zanikal Novak, ki je zaradi burnega odziva delavcev napovedal celo svoj odstop. "V tem trenutku dajem odstopno izjavo in grem na bolniško. Od zdaj naprej rešujte stvari sami," je dejal Novak, ki je na vprašanje, kdaj bo uradno podal odstop, odvrnil: "Vse boste izvedeli pravočasno." Na druga vprašanja ni želel odgovarjati. Nato sta s Pavčkom želela oditi izpred stavbe, ogorčeni delavci pa jima to skušali preprečiti.

Delavci ogorčeni, Semolič jih podpira

Nejevoljni delavci so tako cel dan čakali v prostorih Viator & Vektorja in čakali na odgovor bank ter morebiten začetek insolventnega postopka.

Protestnega shoda se je udeležil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki napore delavcev Viator & Vektorja podpira. Kot je dejal, so se v teh časih na delavce zgrnili nesposobno vodstvo in vloga bank. Semolič je pozval k spremembam za delavce v državi. "Vaša bitka je tudi bitka za te spremembe," je poudaril.

Kot vse kaže, V&V le v insolventnost

Banke upnice so se tako končno izjasnile o načrtu finančnega prestrukturiranja, katerega del so tudi obratna sredstva v višini sedem milijonov evrov in moratorij na izplačevanje obresti ter dezinvestiranje. Ker so načrt zavrnile, to pomeni začetek insolventnega postopka družb Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika ter Viator & Vektor Storitve.