Povsem zadovoljen ni mogel biti niti njen trener Andrej Hajnšek, ki je ob robu tekmovališča razložil, da je kolajna Ratejeve na svetovnem prvenstvu praktično nemogoča, zato bo stroka zadovoljna že z nastopom v finalu.

Martina, na VN Vzajemne niste imeli prave konkurence. Kako ste zadovoljni z nastopom?

Rezultat ni nekaj posebnega. Pozna se, da mesec dni nisem imela nobene tekme, prav tako pa sem imela pred tem zelo naporen trening. Vidi se, da sem malo podaljšala zalet, ne pridem več na pravi korak, ampak glede na to, da sem se vrnila po daljši odsotnosti, nisem razočarana. Čutim, da sem sposobna še več. Ker verjamem vase, se ne bojim, da mi že na naslednji tekmi ne bi uspel met čez šestdeset metrov, kar sem si kot cilj postavila že v Šiški.

Vam manjka ritma? Na VN Vzajemne ste imeli kar nekaj težav s korakom.

Zagotovo je lažje, ko ujameš pravi ritem. Na sredi zaleta za zdaj še preveč kompliciram, enostavno ne pridem na pravi korak in se nagnem naprej. Zelo pomembno je tudi to, da še nisem dovolj hitra, zato padam na desno stran, zaradi česar so meti tehnično nekoliko slabši. Toda vse to nameravam popraviti na prihajajočih treningih. Če bom osvojila hitrost, bodo prišli tudi želeni rezultati.

Vsaj finale na svetovnem prvenstvu v Daeguju v Južni Koreji tako ni vprašljiv?

Ne bi smel biti. Cilji so, želja je, skušala pa bom dati vse od sebe.

Kakšen dosežek pa bi vas zadovoljil na prihajajočem šampionatu?

Želim si najboljši met, kar ga bom sposobna. Veliko je odvisno od razmer, je pa konkurenca vrhunska, sotekmovalke so dobro nabrušene.

Je državni rekord, ki je v vaši lasti (67,16 metra), mogoče preseči še letos?

Vse je odvisno od prihodnjih štirih tednov. Telesno sem dobro pripravljena, edina težava je, ker ne sestavim idealnega meta.

Kako daleč pa  kopje leti na treningih?

Od 57 do 60 metrov, tako kot na tekmi.

Kam pa bi lahko v tem trenutku šlo najdlje, če bi vam uspel popoln met?

Zagotovo okoli 63 metrov.

Trener Andrej Hajnšek je pred dobrim mesecem dni razlagal, da imata v začetku avgusta za cilj met okoli 65 metrov. So se načrti porušili zaradi bolezni in poškodb?

To, kar ste omenili, se vsekakor pozna. Zdaj sva si naredila nov cikel in se zaobljubila, da bova naredila vse za dober dosežek na svetovnem prvenstvu. Pozna pa se malo utrujenost. Tam, kjer bi morala biti najhitrejša, še zatajim in počakam z metom. V štirih tednih bom resnično skušala popraviti te slabosti.