V okviru Lisztovega mini festivala bodo prve tri avgustovske dni v Viteški dvorani Križank nastopili pianisti Zoltan Peter, Nina Prešiček in Ivan Skrt. Petrov in Skrtov program bo sestavljen pretežno iz Lisztovih skladb, medtem ko bo Prešičkova na drugem večeru nastopila z evropskimi praizvedbami. Med drugim bo mogoče prvič v Sloveniji slišati skladbo "A broken car" Nane Forte, ki jo je Festival Ljubljana naročil za udeležbo na mednarodnem festivalu Music Masters on Air (MusMA) v španski Granadi, je na novinarski konferenci povedala vodja programske službe Festivala Ljubljana Veronika Brvar.

Peter bo v programu združil Lisztova in Beethovnova dela, saj, kot je dejal, obstaja zgodovinska povezanost med obema glasbenima velikanoma. Poleg Beethovnove Patetične sonate in priljubljenega dela Andante Favori program ponuja še prerez Lisztovih skladb, od zelo virtuoznih do bolj poduhovljenih del, je pojasnil pianist.

Program Prešičkove bo v prvem delu posvečen Lisztu in njegovem odnosu do narave in okolja, kar je bilo naročilo organizatorjev festivala MusMA, drugi del koncerta pa je zasnovala v poletnem vzdušju. Kot je poudarila, bo poskušala reminiscence na Lisztovo glasbo pričarati v posebnem nočnem vzdušju.

Lisztov mini festival bo 16. avgusta v Slovenski filharmoniji sklenil madžarski Komorni orkester Franza Liszta, ki bo med drugim izvedel skladbo Malediction za klavir in orkester, delo, ki ga je skladatelj kot 16-letni mladenič igral v Londonu. Tokrat ga bo v slovenski prestolnici izvedel pianist Francesco Nicolosi.

Festival Ljubljana bo v začetku avgusta ponudil še koncert Jovana Kolundžije, ki velja za enega najuspešnejših violinistov nekdanje Jugoslavije, ter pianista Vladimirja Mlinariča, ki bo med drugim v spomin na skladatelja Alojza Srebotnjaka zaigral njegove Makedonske plese.

V prvi polovici avgusta bo festival gostil tudi tri priznane trie: Trio Brahms, KotorArt trio in Trio Elegiaque, so še povedali na novinarski konferenci.