Microsoft je operacijski sistem Mango predstavil maja letos, ob tem pa obljubil, da bo brezplačen za vse dosedanje uporabnike sistema Windows Phone 7. Posodobitev operacijskega sistema ameriškega proizvajalca programske opreme sicer sovpada s predstavitvijo Fujitsovega mobilnega telefona IS12T, ki bo prvi telefon na svetu z vgrajenim operacijskim sistemom Mango.

"Ne moremo reči, da Microsoft ne zaostaja za tekmeci", je na novinarski konferenci v Tokiu dejal predsednik japonske enote Microsofta Jasujuki Higuči. Ob tem je dejal, da bodo storili vse, da v prihodnosti prehitijo tekmece.

Ko bodo mobilni telefoni z operacijskim sistemom Mango dostopni na tržišču, bosta njegova največja tekmeca Applov Iphone in Samsungov Android.

Do konca naslednjega leta naj bi sicer polovica pametnih telefonov uporabljala Samsungov operacijski sistem, iPhone pa naj bi zadržal približno 18,9 odstotka uporabnikov.

Globalni delež uporabnikov Microsoftovih mobilnih operacijskih sistemov naj bi konec letošnjega leta znašal 5,6 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi se zvišal na 10,8 odstotka, še poroča AFP.