Bolonjski znanstveniki so izdelali posebne svilene spodnje hlače DermaSilk, učinke nošenja katerih so preizkusili na dveh skupinah žensk, ki so trpele za pogosto vaginalno glivično infekcijo kandidozo. Ena skupina sodelujočih v raziskavi je nosila svilene spodnjice, medtem ko je kontrolna skupina nosila bombažno perilo.

Po šestih mesecih je skupina žensk, ki je preizkušala svilene spodnje hlače DermaSilk, poročala o občutnem izboljšanju zdravstvenega stanja. Veliko manj težav so pacientke imele zaradi občutka srbenja in rdečice, ki spremljata kandidozo.

Znanstveniki, ki so za izdelavo zdravilnih spodnjic uporabili posebno, v medicinske namene izdelano svilo, ki so jo prepojili s protibakterijsko učinkovino, izboljšanje pripisujejo predvsem lastnosti svile, da vsrkava odvečno vlago. Bakterija candida albicans, ki povzroča kandidozo, se namreč najhitreje razmnožuje v vlažnem, toplem okolju.

Podobnih raziskav, ki bi potrjevali blagodejne učinke svile na simptome menopavze, sicer ni, pričajo pa o njih številne osebne zgodbe. Mnoge ženske trdijo, da uporaba svilene posteljnine in perila pomagata lajšati težave, kot so vročinski oblivi in suhost ter rdečica kože, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Delno blagodejne učinke svile pojasnjujejo že skoraj 20 let stare ugotovitve švicarskih znanstvenikov, objavljene v reviji Cosmetics and Toiletries. Odkrili so, da se v svili prisotna beljakovina sericin lahko veže na beljakovino keratin, prisotno v človeški koži in laseh. Tako se oblikuje homogena zaščitna mrena, ki deluje kot dodatna plast, ki zadržuje vlago in domnevno pomaga pri odpravljanju gub, še poroča MIA.