Dirka v Kaliforniji je eden od vrhuncev motociklistične sezone. Ne le zato, kjer v ZDA potujejo le dirkači elitnega razreda motoGP, tisti v moto2 in do 125 ccm pa že uživajo v poletnem premoru, temveč tudi zaradi zahtevne proge z znanim zavojem Corkscrew, kjer se dirka velikokrat odloča in kjer so navijači v preteklosti že videli številne razburljive trenutke.

Za enega od teh je tokrat že na treningu poskrbel branilec naslova Lorenzo. Po grdem padcu, ko je trdo pristal na asfaltu, se je v prvem trenutku zdelo, da se bo moral nastopu odpovedati. A je stisnil zobe in se podal v kvalifikacije, kjer je celo osvojil prvo mesto.

Začetek dirke je bil po okusu Španca; povedel je pred obema Hondinima dirkačema, trojica Lorenzo-Stoner-Pedrosa pa se je hitro oddaljevala tekmecem. Sredi dirke je Avstralec pospešil in se podal v lov za Lorenzom, osem krogov pred koncem pa ga je na ciljni ravnini prehitel po zunanji strani. Ko je bil na prvem mestu, je le še odločno pritisnil na plin in Lorenzo ni imel nobene možnosti, da bi ga še enkrat ujel.

Po odločenem boju za prve mesto je za nekaj več razburjenja poskrbel le še Ben Spies, ki je nekaj krogov pred koncem prehitel Andreo Doviziosa ter si zagotovil četrto mesto, kar je bil najboljši dosežek domačih dirkačev. Eden od adutov za visoka mesta Marco Simoncelli je odstopil že v uvodnih krogih. Na šestem in sedmem mestu sta končala Ducatijeva voznika Valentino Rossi in Nicky Hayden.

"Na koncu nam je šlo vse bolje in bolje. Vesel sem, da smo pokazali, da smo še vedno v igri in da lahko zmagujemo. Ko so se gume ogrele in je motocikel postal lažji, je bil tudi lažje vodljiv in imel sem možnost, da sem napadel Lorenza," je po peti zmagi v sezoni in skupno že 28. v karieri dejal Avstralec. Po nekaj sušnih dirkah je spet slavil in v svetovnem prvenstvu znova prevzel vajeti. Zdaj ima 193 točk, 20 več kot Lorenzo, Dovizioso jih ima 143.

"Vesel sem, da sem sploh tukaj. Po padcu na treningi nisem pričakoval, da se bom boril za zmago. A danes je bil Casey pač prehiter, če pa prištejem še moje fizično stanje, več ni bilo mogoče doseči," je priznal Lorenzo, ki je po dirki komajda prišepal do zmagovalnega odra, po podelitvi pa mu je iz rok zdrsnila še steklenica šampanjca.

Sezona se bo nadaljevala 14. avgusta na Češkem, ko se bodo dirkačem v najmočnejšem razredu pridružili še sotekmovalci iz obeh šibkejših.