Je po sobotnem kronometru še ostalo dovolj moči za napad na Elizejskih poljanah?

Vedelo se je, da se bo dirkalo šele v Parizu, prej je bila tako ali tako le parada. Sprva sem želel napasti šele v zadnjem kilometru, vendar so bile okoliščine z vetrom neugodne. Beg se mi je zdel dobra alternativa. Privozili smo si 40 sekund, vendar interes sprinterjev HTC za Cavendisha in Omega Lotto za Greipla je bil prevelik. Tako je ostalo le to, da me je videl ves svet, da sem dirkal na polno do zadnjega kilometra. Zares nekaj posebnega je to na Elizejskih poljanah.

Pred sobotnim kronometrom ste povedali, da se boste šele zjutraj odločili, ali boste odpeljali na polno, potem pa 15. mesto?

Zares nisem računal, da bi odpeljal na polno. Na ogrevanju pa mi je dobro steklo in začel sem na polno. Na števcu sem videl številko 53 in 54 kilometrov na uro, kar je bilo po mojem spominu enako hitro kot na Kriteriju Dauphine v juniju. Dobil sem vzpodbudo. Ko pa so mi na vmesnem merjenju namerili drugi čas za Fabianom Cancellaro, sem bil motiviran do konca. Po manjši krizi sem drugi klanec odpeljal odlično, na spustu v Grenoble pa zaradi mokre ceste nisem tvegal vsega. Nekaj sekund bi se še dalo pridobiti. Vendar tudi to je odlično. Forma je ostala in z veseljem bom odšel na naslednje dirke po Touru, predvsem na San Sebastian.

Odpeljali ste celo sekundo hitreje kot junija na Kriteriju Dauphine. Tony Martin, zmagovalec obeh, je bil tokrat pet sekund počasnejši. Kako ste spremljali preostale kolesarje s konca startnega seznama?

Upal sem, da bom ostal med dvajseterico. Cancellara me je premagal za manj kot minuto, bil sem pred Andyem Schleckom, prehitel Adriana Malorija, italijanskega prvaka v kronometru. Spredaj so sama velika imena. Tako so tudi v klubu videli, da je vredno delati na tem še naprej, za svetovno prvenstvo, da dobim specialno kolo, ki do Toura ni bilo nared, in še kaj.

Kako je bilo jezditi te tri tedne do Pariza? Z Ivanom Bassom ste imeli visoke cilje, na koncu je bil osmi.

Startali smo z visokimi cilji. Ni bilo niti enega metra, ki bi ga izgubili v prazno. Naredili smo vse najboljše, da bi ga pripeljali čim višje. Dejal je, da je zadnje klance v Alpah odpeljal preveč v "filter", zato je prišlo tudi do malce več izgube časa tudi na kronometru. No, vzroke mora poiskati sam, mi pomočniki lahko dvignemo glavo pokonci.

Kakšen je vaš pogled na tritedensko pentljo v celoti?

V prvem tednu je bilo nenormalno število nezgod z najboljšimi. Vinokourov, Wiggins, vsi najboljši iz ekipe RadioShack z Janijem Brajkovičem, za katerega upam, da se mu bodo vse priprave za Francijo obrestovale na španski Vuelti. Zaradi številnih nezgod so se karte kar pošteno premešale. Tudi sam nisem bil le statist. Ne nazadnje je tudi kronometer dokaz, da me Tour ni tako izmučil v glavi in nogah, da ne bi zmogel odpeljati na polno tudi v Parizu.