"Ta kolajna mi od vseh do zdaj največ pomeni, saj je za menoj dokaj težko leto. Tudi prejšnji dve zlati odličji na mladinskih tekmah sta mi zelo pri srcu, vendar je tokratno najžlahtnejše v mojih očeh. Zelo sem bila vesela po peti seriji, ko mi je uspel najdaljši met. Vendar sem poskušala ostati zbrana do konca, saj je bila Turkinja zelo nevarna in je imela še en met, ki pa ji ni uspel, in nato sem se lahko presrečna veselila," je po nastopu povedala Špilerjeva.

Špilerjeva je slabo začela tekmovanje in je bila po prvi seriji z 58,42 metra šele šesta. S 63,21 metra se je v drugi seriji zavihtela na tretje mesto, za Kayo (66,74 metra) in Sedykhovo (65,02 metra). Takšen vrstni red je ostal vse do pete serije, saj je Špilerjeva nadaljevala s 63,94 in 64,47 metra. V svojem petem poskusu pa je obetavna slovenska atletinja presegla 67 metrov (67,06 metra) in se zavihtela na sam vrh. Potem ko je Sedykhova v šesti seriji ostala brez rezultata, Turkinja pa je zmogla "le" 65,05 metra, se je lahko Špilerjeva že veselila zlata, zato šesti poskus brez izida ni pomenil nič. Še tretjič na veliki mladinski tekmi je stopila na najvišjo stopničko in poslušala Zdravljico.

"Na začetku je bila tekma zame katastrofalna. Tehnično sem zelo slabo metala. Pred peto serijo pa se mi je uspelo zbrati. Malo preveč sem ga lomila, lahko bi bila že prej uspešnejša in bi bolj mirno spremljala konec tekmovanja. Kljub temu pa mi je uspelo zmagati. V zadnji seriji, ko sem že vedela, da sem zmagala, sploh nisem mogla več metati. Kar jokala sem od sreče in sem kladivo lahko le še spustila. Našo himno sem tokrat najraje poslušala," je tekmo opisala Špilerjeva.