V Gen Energiji menijo, da kvalifikacija ponujenih agregatov, na podlagi tehničnih karakteristik, ni bila primerna, je za STA pojasnil direktor družbe Martin Novšak.

Ob tem je Novšak dodal, da je Gen Energija na dražbi ponudila vse zmogljivosti, ki jih tehnično premore, torej 200 megavatov (MW) skozi leti 2012 in 2013.

V Elektru Slovenije (Eles), kjer so z namero Gen Energije seznanjeni, so medtem za STA pojasnili, da je bila Gen Energija s ponujeno ceno nekonkurenčna. Za koliko denarja je krška družba ponudila terciarno rezervo, v Elesu zaradi "poslovne skrivnosti" ne morejo navesti.

"Pri ponudbi je Gen Energija ravnala nespretno, saj bi lahko svojo ponudbo 200 MW moči ponudila v manjših enotah. Glede na ponujeno ceno bi na ta način lahko dobila 72 MW moči," so dejala na Elesu in dodali, da je zaradi avkcijskih pravil to količino dobil HSE, ki je svojo ponudbo ustrezno sestavil iz več enot.

V Elesu menijo, da za revizijo ni nikakršnih osnov. "Seveda pa smo rezultate dražbe vedno pripravljeni pokazati pooblaščenim institucijam v RS, kar smo tudi že storili," so poudarili.

Predmet Elesove javne dražbe, ki je potekala 5. julija, je bil nakup 348 MW moči za terciarno regulacijo. Izbrani so bili EFT za 200 MW, HSE za 138 MW in Te-Tol za 10 MW terciarne rezerve.

Celotna vrednost terciarne rezerve za leti 2012 in 2013 znaša 19,9 milijona evrov, so navedli v Elesu in pojasnili, da so avkcijo na tak način kot letos (dražba je bila sicer za dve leti) prvič izvedli lani, in sicer za letošnje leto.

"Če primerjamo letni strošek za terciarno regulacijo po pogodbi sklenjeni 2008 za leto 2009, bomo v letih 2010 do 2013 plačali 54 milijonov evrov manj, kot so bili letni stroški na nivoju leta 2009," so poudarili.

Ob tem so v Elesu še dodali, da bi bila letna pogodbena vrednost, če bi na tokratni avkciji sodelovali le domači ponudniki, višja za 8,4 milijona evrov oz. v dveh letih, za kolikor so izbirali ponudnika, za slabih 17 milijonov evrov.