Ne samo da je oblekel tudi belo majico mladega kolesarja in dobil spominsko tablico na 16. od 21 serpentin poleg Nizozemca Joopa Zoetemelka, heroja iz leta 1979. S prvo francosko zmago letos je ekipi Europcar ohranil ponos in čast, potem ko njegov kapetan Thomas Voeckler kljub izjemni požrtvovalnosti ni zmogel obdržati rumene majice.

Rolland se je v zadnjih dveh kilometrih otresel olimpijskega zmagovalca Samuela Sancheza (Euskatel), novega nosilca pikčaste majice najboljšega hribolazca in branilca lanske zmage Alberta Contadorja. Slednjega prav na njegov način, s kratkimi pospeševanji, kar bo najbolj ostalo v spominu velikanske množice fanatičnih kolesarskih navdušencev na »nizozemski« gori. Alberto Contador je bil po »samomorilskem« poskusu velikega preobrata proglašen le za jurišnika dneva.

Napadel je že 91 kilometrov pred ciljem na vzponu na prelaz Telegraphe (1566 metrov), kjer se je z Andyjem Schleckom pridružil ubežnikom, med katerimi je bil nekaj časa tudi Kristijan Koren. Vendar so navezo s Schleckom konkurenti z Evansom izničili v dolgi dolini od Galibiea (2556 metrov) do Le Bourga (723 metrov), izhodišča za Huez. Znova je napadel. Slaba minuta prednosti v lovu na tolažilno zmago v epski etapi pa ni bila dovolj. »Ker je bil v četrtek zame zelo slab dan, sem se zjutraj v hotelu dokončno odločil, da bom napadel. Poskušal sem, etapne zmage pa na žalost ni bilo. Morda je bil Tour pretežak zame ob mojih problemih s kolenom. V nobenem trenutku se nisem počutil kot na Giru,« je Alberto Contador iskal vzroke, medtem ko ima danes možnost, da se povzpne do četrtega mesta. Pred Damiana Cunega in heroja zadnjih desetih dni Thomasa Voecklerja. »Sem razočaran, vendar vesel za Pierra,« se je sprijaznil TV.

Pravo šahovsko partijo moči in živcev pa so pred odločilno »uro resnice« (42 kilometrov) v Grenoblu v sicer zelo kratki etapi (109 kilometrov, 4200 metrov višinske razlike) igrali Cadel Evans in brata Schleck. Mlajši Andy je ob dobrem predvidevanju sledil napadu Contadorja, Evans pa je ob težavah s kolesom že zaostal. Tvegana napadal na akcija Luksemburžana pa se tokrat ni posrečila kot v četrtek. Vzpon na Alpe d' Huez se je končal z remijem. Andy Schleck, ki se je v etapi prelevil iz napadalca s Contadorjem do branilca proti Evansu, je seveda novi vodilni. Odločen je, da ne bo v rumeni plesal le en dan.

»Rumena je lepa barva. Zares lepa. Vrstni red Schleck, Schleck, Evans dva dni pred Parizom? Kaj bi želeli več? Verjamem, da majico lahko zadržim,« je samozavesten pred današnjo razgibano vožnjo na čas v Grenoblu (42 kilometrov). Začel bo kot zadnji, 53 sekund pred bratom Frankom in 57 sekund pred Evansom, ki velja za večjega specialista za to prvino. »Zdaj me še bolijo noge. Toda koga ne? Za kronometer se še vedno počutim svežega. Psihološko ima Evans seveda prednost, vendar štele bodo tudi noge. Tudi on je utrujen. Rumena mi bo dala krila,« je prepričan Schleck, dvakrat drugi leta 2009 in 2010. »Ne vem, kako bo, vozil bom le, kolikor bom zmogel,« se je toku prepustil prav tako večno drugi Cadel Evans.