Pred dvema letoma na Kitajskem je bila Markovičeva četrta v balvanih, zdaj pa je dobila priložnost, da izenači uspeh Martine Čufar, ki je pred desetimi leti v Winterthurju osvojila prvo in do zdaj edino zlato kolajno za Slovenijo na SP v težavnostnem plezanju. S šestim mestom po polfinalu ima odlično izhodišče za naskok na vrh.

Triindvajsetletna tekmovalka s Ptuja se je na vseh štirih SP, na katerih je do zdaj tekmovala, prebila vsaj v polfinale. "S kvalifikacijami v Arcu se nisem ubadala, ker sem vedela, da sem sposobna plezati mnogo bolje. V polfinalu sem povsem drugače pristopila in se naravnala na običajno delovno frekvenco. Začela sem zelo dobro in plezala dobro do mesta, kjer je imelo težave več tekmovalk. Tam sem se ustavila za precej dolgo in potrošila veliko energije, sem pa ohranila trezno glavo in želja po finalu me je gnala naprej, da sem rešila položaj," je povedala članica ptujskega plezalnega kluba 6b Mina Markovič, ki trenira v Škofji Loki pri Romanu Krajniku. Markovičeva je do zdaj v svetovnem pokalu osvojila tri zmage, leta 2005 pa je postala mladinska svetovna prvakinja.

Brez finalnega nastopa sta ostali drugi dve slovenski polfinalistki, ki bi za finale potrebovali le dva giba več v smeri. Vidmarjeva, nekdanja skupna zmagovalka svetovnega pokala in dvakrat bronasta na SP, ni skrivala razočaranja, ko je pristala dve mesti nižje kot v kvalifikacijah. V Arcu, kjer se je vedno dobro počutila, je pričakovala veliko več in si obetala stopničke. "Razočarana sem. Želela sem več in vedela sem, da lahko naredim več, ampak sem prehitro končala. Sploh ni prišlo do tega, da bi se lahko pričela res boriti, v 'strehi' nisem našla prave kombinacije," je s solzami v očeh povedala Maja Vidmar.

Tudi Natalija Gros si je želela finalni boj na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu: "Odločale so malenkosti. Smer je bila res zahtevna, predvsem v 'strehi'. Na koncu sem bila jezna, ker sem padla z največjih 'grifov', ampak me roke preprosto niso več držale." Grosova, ki je bila skupaj z Italijanko Jenny Lavarda najstarejša polfinalistka, naslednje leto na SP v Parizu ne bo več tekmovala.