Rolland, ki nastopa na svojem tretjem Tour de Franceu, je s prestižno zmago v tako težki etapi pripravil veliko presenečenje. "Odraščal sem ob gledanju Lancea Armstronga in Marca Pantanija, kako sta plezala na Alpe d'Huez. Zdaj sem sam osvojil ta vrh in to etapo, tako da še ne morem povsem doumeti, kako mi je to uspelo," je bil po zmagi vzhičen 24-letni Francoz.

Drugi je današnjo 109,5 kilometra dolgo etapo med Modanom in vrhom Alpe d'Huez končal olimpijski prvak Španec Samuel Sanchez (Euskaltel), ki se še bori za pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Trikratni zmagovalec dirke po Franciji Alberto Contador je s samostojnim pobegom dolgo vodil med brutalnim vzponom na Alpe d'Huez. Čeprav se je že zdelo, da se je Španec po četrtkovi etapi vrnil v boj za skupno zmago, ga je v zadnjih nekaj kilometrih povsem pobralo, tako da je s tretjim mestom v današnji etapi proti največjemu tekmecu pridobil le 33 sekund, kar je bržkone premalo, da bi lahko v nedeljo prvi prečkal cilj na Elizejskih poljanah v Parizu.

Današnjo etapo sta brata Schleck - novi vodilni na francoski pentlji Andy in skupno drugouvrščeni Fränk - ter Avstralec Cadel Evans, ki je skupno na tretjem mestu, končali skupaj, tako da se bodo v soboto med sabo borili za končno zmago. Andy Schleck ima 53 sekund prednosti pred bratom Fränkom, Evans pa zaostaja še štiri sekunde več.

A kljub temu strokovnjaki po neuspešnem poskusu Contadorja, da bi se vrnil v boj za skupno zmago, prav Avstralcu pripisujejo največ možnosti za zmago na 98. dirki po Franciji. Nekdanji svetovni prvak naj bi se z dvakrat drugouvrščenim na Touru Andyjem Schleckom udaril za rumeno majico. In glede na to, da Luksemburžan velja za bolj slabega kronometrista, so vsi prsti pred odločilno sobotno etapo uperjeni v Evansa.

"Danes sem se počutil dobro in moje moštvo je opravilo fantastično delo. V Grenoblu bom skušal kolesariti najhitreje, kot zmorem, in videli bomo, ali bo to dovolj," je bil po današnji etapi zadovoljen Avstralec. Tudi Contador po prihodu v cilj ni bil slabe volje. "Z današnjo etapo sem zadovoljen, čeprav se ni izšla tako, kot sem si želel - z etapno zmago," je dejal španski zvezdnik, ki je letos prišel po četrti naslov na Touru, a vse kaže, da se mu je ta po današnji etapi dokončno izmaknil iz rok: "Boril sem se. Zelo težko je v istem letu osvojiti tako Giro kot Tour. V Grenoblu bom dal vse od sebe, vendar se mi zdi, da je zaostanek slabih treh minut za tako dobrim kronometristom, kot je Evans, neulovljiv."

V soboto kolesarje čaka vožnja na čas 42,5 km v okolici Grenobla.

Podrobnejše informacije o Dirki po Franciji si oglejte TUKAJ.