Strokovnjaki s področja zdravja opozarjajo, da se generacija mladih deklet sooča s tveganjem razvoja številnih bolezni v prihodnosti, vključujoč rakava obolenja, težave s srcem, kapi in sladkorno boleznijo.

Preveč nasičenih maščob

Samo ena izmed 13 najstnic na dan poje priporočeno količino sadja in zelenjave, je pokazalo poročilo, ki ga je podprlo britansko ministrstvo za zdravje. Skoraj polovica jih ne dobi dovolj železa, osnovne hranljive snovi, ki jo najdemo v rdečem mesu, oreščkih in nekateri zelenjavi, ki pa pomagajo pri boju z infekcijami. Njihova prehrana pa je prepolna nasičenih maščob, kar lahko vodi v visoko stopnjo holesterola, ki lahko posledično vodi do kapi in srčnih napadov.

V sklopu študije, v kateri so strokovnjaki preverjali prehranjevalne navade in prehrano Britancev (v njej je sodelovalo okoli 2000 odraslih in otrok), so ugotovili, da se najstnice prehranjujejo slabše kot najstniki, ki v povprečju pojedo več sadja in zelenjave na dan, hkrati pa le 5 odstotkov fantov zaužije premalo železa.

Strokovnjaki že opozarjajo, da z zunanjim videzom in vitkostjo obsedena dekleta v šoli izpuščajo kosila in se izogibajo družinskim obedom, da bi ostala vitka, ko pa postanejo lačna, se najedo čipsa in čokolade, ki sta oba polna nasičenih maščob.

Previtki na eni in predebeli na drugi strani

Slabo prehranjevanje v otroštvu in najstniških letih lahko povzroči zdravstvene težave v dobi odraslosti. "Pomembno je, da imajo najstniki uravnoteženo prehrano, v katero je vključena dovolj sadja in zelenjave. Primerna prehrana in aktivnost lahko preprečita resna obolenja kot so rak ali pa bolezni srca v prihodnosti,“ je pojasnila zdravnica Sally Davies.

Po drugi strani pa se, tako kot povsod po svetu, tudi v Veliki Britaniji borijo s pretežkimi prebivalci. Kar četrtina najstnikov danes je pretežkih, je pokazala anketa, kar je dvakrat več kot pred desetletjem. "Pozitivne spremembe v šoli glede hrane smo že uveljavili, sedaj pa moramo zagotoviti, da otroci sami vedo, kaj je zdravo in zanje dobro – tako znotraj šole kot izven nje,“ je dodala Victoria Taylor, strokovnjakinja za prehrano v organizaciji British Heart Foundation.

Do 14. leta na dieti že več kot polovica najstnic

Raziskava je še pokazala, da je skoraj polovica deklet, mlajših od 14 let, že bila vsaj na eni dieti, ena izmed sedmih pa bi z veseljem jemala tablete za hujšanje, da bi kar najhitreje izgubila (odvečno) težo. Ena izmed 20 je priznala, da bi vzela odvajala (pogosto jih uporabljajo bulimična dekleta), da bi z njimi izgubila kilograme.

Anketa organizacije YMCA, v katero je bilo vključenih 810 najstnikov, je pokazala, da si tretjina najstnic želi kakršnokoli lepotno operacijo – sedmina bi si povečala prsi, desetina bi uporabila botox, isto toliko deklet pa bi si popravilo nos.